Zo kopte de Telegraaf vorige week, want wat blijkt, er is nog maar weinig bekend onder Arbo-artsen over de klachten die bij de overgang horen. En als we ‘m dan doorpakken, dit geldt ook voor de werkgever, of vrouw in kwestie zelf. Er is nog een hoop werk aan de winkel dus!

Sommige vrouwen blijven namelijk jaren ziek thuis zonder dat ze weten wat er aan de hand is. Vrouwen in de overgang hebben zes keer meer kans op ziekteverzuim, volgens Dorenda van Dijken van gynaecologenvereniging NVOG. Dat kan voor werkgevers flink in de papieren lopen. Het kost gemiddeld zo’n 250 euro per dag als een werknemer ziek thuis zit. Daarbij zijn de kosten voor vervangend personeel nog niet meegerekend.

Je doet er als vrouw, werknemer of werkgever je voordeel mee, door te begrijpen welke klachten bij de overgang horen, wat dat betekent voor het werkvermogen en welke oplossingen er zijn.

Welke klachten horen er bij de overgang?

Ben je vrouw en 45 jaar? Dan ben je vrijwel zeker in de overgang – ook als je geen klachten hebt! 20% van de vrouwen heeft geen tot nauwelijks last. Dat betekent echter dat 4 op de 5 wel het één en ander ervaart. Van ongemakken tot serieuze gezondheidsproblemen, zowel fysiek als psychisch.

Op de site van http://www.overgangsproof.nl kun je een Bingo-kaart downloaden waar de helft van de 55 (!) mogelijke symptomen op te vinden is. Er zijn vrouwen die kunnen er heel wat aanstrepen. Geen wonder dat dit kan leiden tot productieverlies. Laat staan tot langdurig verzuim als de klachten niet als overgangsklachten betiteld worden. Of tot een verkeerde (medische) aanpak als ze verward worden met klachten die bij een burn-out horen.

Welke oplossingen zijn er?

Je kunt zelf al veel doen door middel van een gezonde leefstijl en voeding. Daarover biedt o.a. de SAM app veel tips en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt, aangeboden door overgangscoach Sandra van Leeuwen. Houd je klachten, maak je je zorgen of functioneer je niet goed? Ga dan naar je huisarts of bedrijfsarts.  Je leest meer over de oplossingen op De week van de overgang.

Rol van de Arbo-arts

Arbo-artsen lijken te weinig te weten van de overgang, maar er is aanbod voor bijscholing voor bedrijfsartsen, onder andere via de OVER! academie. Het gemis aan kennis is op zichzelf dus vrij gemakkelijk op te lossen.

Op zoek naar een nieuwe Arbo dienst? Hier kun je op letten!

  • Hebben ze ervaringsdeskundige Arbo artsen (dus vrouwen van 45+)?
  • Hebben ze Arbo artsen met kennis van de overgang (via een geaccrediteerde nascholing)?
  • Maken de Arbo artsen standaard gebruik maken van de Greene scale bij vrouwen van 45-60 jaar die bij hen op spreekuur komen?
  • Maken ze samen met P&O/HRM een informatiesheet over de overgang dat standaard naar vrouwen van 45+ gaat en waarin ook de rol van de Arbo arts helder is?

Rol van de werkgever en team

Op de SAM app komt binnenkort een team challenge beschikbaar hoe om te gaan met de overgang, die je als werkgever samen met het team kunt starten. Het doel van onze team challenges is om thema’s op de werkvloer bespreekbaar te maken en elkaar hierin te leren begrijpen en steunen. Dit bevordert de werksfeer en dus ook het (werk)geluk.

Oplossing voor duurzame inzetbaarheid

Met SAM bieden wij gericht en preventief een interventie die de duurzame inzetbaarheid bevordert. Wij hebben met SAM gekozen voor een holistische aanpak, want het welzijn van werknemers gaat heel veel verder dan wat er alleen  op het werk gebeurd. Op de SAM app staan honderden tips en oefeningen, allemaal aangeboden door ons grote netwerk van coaches, op de belangrijkste levensthema’s: gezondheid, werk & carrière, relatie, familie & vrienden, financiën en persoonlijke groei.

Winst voor de werknemers: vanuit zelfregie en het behoud van een goede balans zonder het gevoel te hebben dat de werkgever over de schouder meekijkt.

Winst voor de werkgever: vanuit (realtime) inzicht in hoe het met de medewerkers gaat en waar de behoeften liggen, uiteraard geanonimiseerd. Zodat training en coaching preventief en doelgericht kan worden ingezet in plaats van reactief.

Dit alles zodat het een samenspel wordt waar beide partijen bij gebaat zijn.

Voor meer informatie bekijk ons volledige aanbod: https://geluk.samapp.nl/wat-bieden-we/

Of neem direct contact met me op, voor het bespreken van de mogelijkheden.

Op zoek naar een interventie op het werk op het gebied van overgang, neem contact op met Sandra van Leeuwen, coach aangesloten bij de SAM app. Mail naar sandra@eengezondeleefstijlkunjeleren.nl of bekijk meer informatie via www.overgangsproof.nl.

Hartelijke groet,

Fleur van den Horn
oprichter SAM
www.samapp.nl

Neem gerust contact met me op via: fleur@samapp.nl of via 06-5755 9650