Onze missie, onze ‘why’

Vier jaar geleden besloten wij (vriendinnen Fleur & Mirjam) om het roer om te gooien en SAMen sociaal ondernemer te worden. We waren de harde ‘blauwe’ wereld waarbij alles alleen maar om geld draait zat en wilden ons hart volgen en doen waar we werkelijk blij van worden: ons inzetten voor een evenwichtigere samenleving.

De start van onze reis

In de eerste plaats deden we dat door Stichting Achtzaam op te richten, waarbij we het belang van oprechte aandacht naar elkaar te hebben, onder de aandacht wilden brengen. Want hoe vaak luisteren we nog écht naar elkaar en kijken we naar elkaar om? Aanvankelijk deden we dat voor eenzame ouderen (toen nog helemaal niet zo hot in de media als nu), omdat we schrokken van de cijfers: 1 op de 3 Nederlanders heeft ermee te maken! 

We hebben er voor gekozen om 2 jaar ons eigen werk opzij te zetten en ons volledig en onbaatzuchtig op deze maatschappelijke stage te richten. We spraken met hoogleraren en onderzoekers en leerden veel over het onderwerp eenzaamheid. Voornamelijk dat het net zoveel ‘jongeren’ als ‘ouderen’ overkomt. Zij waren het die ons benaderden met een “En ik dan?” We ondervonden mede- en tegenwerking van diverse partijen, waardoor het ons niet lukte om dat te bereiken wat we hadden willen doen. Maar het was niet voor niets geweest en we gaven niet op, want met de inzichten vanuit interventies (waaronder een eigen maatjesproject), rapporten en vele interviews & enquêtes met zowel eenzame mensen als hun omgeving, is het idee van de SAM app ontstaan.

Het ontstaan van SAM

Aanvankelijk wilden we een app ontwikkelen om eenzame mensen samen te brengen, maar dankzij de interviews en enquêtes leerden we de behoefte kennen van deze doelgroep. Daarmee zagen we ook de raakvlakken met andere problemen die mensen ondervinden, zoals stress, burn-out, verlies van baan of een geliefde, etc. En daar gingen onze harten sneller van kloppen, want zo konden we nog veel meer mensen helpen! 

Keuze en motivatie om te willen veranderen

Wij geloven namelijk dat je zelf altijd een keuze hebt om je situatie om te buigen. Ook al lijkt dat soms bijna onmogelijk. Door je koers te veranderen, zelf een stap te zetten in een andere richting, zal je zien dat er nieuwe dingen op je pad komen. 

“Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je blijven krijgen wat je altijd kreeg.” zeiden wijze en succesvolle mannen als Einstein en Ford. En ook Jim Rohn zegt dat zo mooi: “Geluk is niet iets dat je uitstelt voor de toekomst, het is wat je ontwerpt voor het NU.” en “Zeg niet ‘als ik zou kunnen, dan zou ik…’ maar ‘als ik kan, dan zal ik…'”

Holistische aanpak

De hierboven genoemde situaties kennen meerdere oorzaken en ook gevolgen, daarom geloven wij in een holistische aanpak, want we hebben als mens te maken met meerdere belangrijke thema’s in ons leven. Ze zijn wat ons betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaag speelt wellicht je gezondheid op, wat effect kan hebben op je relatie, werk, financiën of andersom. En waar is nog de balans tussen werk en privé? Die is enorm vervaagt de afgelopen jaren. Deze nieuwe tijd vraagt dus een nieuwe aanpak. We mogen (weer) ontdekken wie we zelf zijn en wat voor ons belangrijk is. Daarmee kunnen we bieden wat we te bieden hebben aan de mensen die we liefhebben en voor of met wie we werken. En zo kunnen we nog tal van voorbeelden noemen.

Ons grootste doel

Ons grootste doel is om sociale impact te maken, door mensen te helpen om zélf aan hun welzijn te werken en zo indirect ook de oorzaken en gevolgen van hun disbalans te helpen voorkomen en reduceren. Daarmee willen we tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van de zorgkosten en aan een evenwichtigere samenleving.

Onze missie: SAMen in balans zijn, voor meer levensgeluk!

Wij doen dit door professionele kennis van coaches en therapeuten en technologie in te zetten. De mobiele telefoon, waar we massaal op kijken, als middel te gebruiken om een positieve verandering te creëren. Wij zijn er namelijk van overtuigd met SAM een tool te bieden om op een eenvoudige en laagdrempelige manier, waar en wanneer je maar wilt, inzichtelijk te maken hoe het met je gaat, om vervolgens de keuze te maken waarmee je op dat moment aan de slag wilt. SAM kan daarmee de problemen waar je mee te maken hebt of kan krijgen, voorkomen en reduceren.  Bekijk hier ook onze videoboodschap!

Uitdaging

We hebben allemaal een druk leven met veel uitdagingen die passen binnen onze diverse leeftijdsfasen: studie, werken,(nog) geen kinderen of de kinderen zijn al groter, etc. We staan onder zware druk door de vele prikkels, enorme keuzestress en de angst om iets te missen die horen bij onze tijd en weten bijna niet meer wie we zelf nu werkelijk zijn. Niet voor niets is burn-out volksziekte nummer 1 geworden. We branden onszelf op. 

Maar er is een oplossing mogelijk: door zelf de regie over jouw leven te nemen, in kaart te brengen wat jij nu werkelijk wil en nodig hebt, die eerste stap te zetten op weg naar jouw doel én vol te houden. Wees wie je hoort te zijn en ga in je eigen kracht staan! En dat hoef je niet alleen te doen, SAM is de helft van samen…

Liefs, Mirjam & Fleur