Onze holistische visie op well-being

by

Toen wij ruim 5 geleden met SAM begonnen, werden we meerdere keren erop aangesproken om weg te gaan van een holistische (= allesomvattende) aanpak, maar een pijler te kiezen zoals gezondheid of eenzaamheid. En daar dan met een volledige focus voor te gaan.

Gelukkig hebben we ons hier niets van aangetrokken… 🙂

Ondanks dat de weg die we namen vele malen moeizamer was, want niet iedereen stond op dat moment open voor onze (uitzonderlijke) holistische aanpak. Want wat privé was loste je maar thuis op, en vitaliteit stond bij de meeste organisaties nog enkel voor gezondheid: zoals voeding, ontspanning (yoga) en gewicht en in uitzonderlijke gevallen ook slapen.

Wij geloofden er toen al in, dat alles met elkaar verbonden is. En dat je wat je thuis meemaakt, meeneemt naar je werk en andersom. Nu meer dan ooit zien we dat dat uitvergroot is, en dat die grens werk en privé vervaagd is. 

Organisaties realiseren zich gelukkig steeds meer dat de professionals in de organisatie, ook gewoon maar een mens zijn met alle uitdagingen van dien, zoals het zijn van een vader/moeder, partner, vriend(in), zoon/dochter, mantelzorger, etc. Je herkent dat nu vast zelf ook?

Een aantal feiten, die je misschien nog niet kent:

  • 20% van werkend Nederland heeft slaapproblemen
  • 1 op de 3 mensen voelt zich eenzaam of alleen 
  • 40% van de relaties sneuvelen 
  • 1,6 miljoen vrouwen hebben te maken met de overgang
  • overgangsklachten worden vaak verward met burn-out

Belangrijk hen dus hiervoor iets aan te bieden…

Intrinsieke motivatie medewerkers

Medewerkers verlangen er naar dat de werkgever faciliteert in mogelijkheden om werkdruk/stress (en de oorzaak daarvan) aan te pakken, volgens onderzoek uitgevoerd door Studytube. 

Door hen een holistisch aanbod te bieden, kunnen ze zelf op zoek gaan naar de oorzaak van de werkdruk/stress, bv relatie, financiën of werkgerelateerd. De intrinsieke motivatie om hiermee aan de slag te gaan, leg je in hun handen. Zorg dat jouw medewerkers het weten te vinden, en geef hierin het goede voorbeeld!

Door challenges op organisatie-niveau of als team met elkaar te doen, ontstaat er een organisatiecultuur waarin well-being bespreekbaar is, en waar je open en eerlijk met elkaar het gesprek durft aan te gaan over zowel werk als privé gerelateerde zaken en voorkom je ziekteverzuim of verloop.

Alleen doen, of samen met 1 of 2 van je collega’s, organisatie breed of met het hele team…

Op onze holistische zelfontwikkeling-app SAM staan 100-en tips & challenges gemaakt door ons grote netwerk van coaches. Die er allemaal in geloven, dat een mens al heel veel zelf kan (vanuit preventie).

De tips & challenges op onze app zijn zowel zelfstandig als met elkaar te doen. De (team) challenges kunnen organisatiebreed worden uitgezet via de interne communicatiekanalen, of bijvoorbeeld in de eigen teams voor een betere teamcohesie. 

Als onderdeel van het abonnement op de SAM app, ontvang je maandelijkse management rapportages met de aandachtspunten binnen jouw organisatie en kant en klare communicatie, die je kunt inzetten om mensen te activeren op onze app.

De SAM app eens proberen met jouw team? Vraag dan hieronder jouw gratis voucher aan.

Fleur van den Horn, well-being adviseur & co-founder SAM 

E: fleur@samapp.nl | T: 06-5755 9650

Meer van dit soort tips & inspiraties op het gebied van well-being ontvangen? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

About