Een bevlogen & betrokken team!

by

Afgelopen week hebben we een ‘go’ gekregen van een HR team, dat bij ons een 90 dagen online teamtraject ‘jobcraften’ gaat starten. 

Het is voor het eerst dat een HR team dit bij ons aanvraagt, want meestal vragen zij dit bij ons aan om andere teams in hun organisatie te ondersteunen. Maar wat bleek uit een recente pulsemeting binnen de organisatie…

Ook zij liepen er als team tegenaan dat ze de betrokkenheid, verbondenheid en het werkplezier zo missen met elkaar, nu ze noodgedwongen thuiswerken. 

Wij hebben het eerlijk gezegd nooit zo bekeken, noch gestimuleerd, om onze trajectenmet het eigen HR team (eerst) te doen, maar fijn dat ze dit vroegen, want we zien dit echt als een absolute win/win/win! 

Want door dit als HR team zelf te doen:

  • kan je het geleerde direct al toepassen in de dagelijkse praktijk en delen met jouw medewerkers
  • kan je als geen ander na afloop advies geven en jouw ervaringen delen
  • kan je de leidinggevenden en teams enthousiasmeren dit ook in te zetten, goed voorbeeld doet volgen 
  • ben je ambassadeur in jouw organisatie op het gebied van duurzame gedragsverandering

Voorafgaand hebben we een online sessie gehad met het hele team in samenwerking met onze coach/trainer Maria Dekker, om de eventuele vragen die ze hadden te bespreken, en een groeps-commitment te krijgen om te zorgen voor draagvlak en de intrinsieke motivatie hieraan mee te doen. En die was er na afloop!

Duurzame gedragsverandering in 90 dagen

Er is minstens 90 dagen herhaling nodig om nieuw aangeleerde kennis te laten beklijven en duurzame gedragsverandering mogelijk te maken. Eenmalige workshops en lezingen dragen daar niet voldoende aan bij, hoe goed bedoeld ook. 

Hoe ziet zo’n 90 dagen traject er uit?

Professionele begeleiding Job craften (team) traject

Maria Dekker
Maria Dekker is coach/trainer en tevens auteur van het boek ‘Aan de slag met Job craften’. 

Maria begeleidt de deelnemers in het traject gedurende 90 dagen, middels een workshop (kick-off), twee vraag en antwoord sessies, een persoonlijk 1-1 gesprek met elke deelnemer en een groepsafsluiting.

Achtergrond job crafting

Job crafting betekent dat je zelf aanpassingen doet op het gebied van werk, zodat het werk beter aansluit op persoonlijke behoeftes en sterke kanten. Job crafting gaat uit van de medewerkers zelf. Het gaat er niet om iedereen alleen het werk te laten doen dat hij en zij “leuk” vindt.

Wél brengt Job crafting een nieuwe manier van kijken naar het werk, een perspectief waarmee medewerkers zelf regie kunnen nemen over gezond en gelukkig werken. Het aanbrengen van veranderingen hoeft zich niet te beperken tot taken/functies/inhoud, er is meer mogelijk. Job craften op contextueel, relationeel en zelfs mentaal niveau blijkt net zo waardevol, soms nog waardevoller te zijn. 

Kortom, er is veel mogelijk wanneer een medewerker of heel team aan de slag gaat met Job craften; het meest belangrijke in het geheel is misschien wel dat medewerkers anders leren kijken naar hun werk én naar de invloed die ze zélf hebben op de mate van o.a. hun werkgeluk en -plezier, gezondheid en inzetbaarheid, voldoening en zingeving, productiviteit en effectiviteit.

Wil jij ook bevlogen & betrokken teams?

Probeer ook één van onze trajecten vanuit een pilot eens met je eigen HR team of een samengesteld team (max 10 personen) vanuit deze behoefte. 

Neem gerust een kijkje op ons onze website welke online team trajecten we hebben of vraag een vrijblijvend gesprek aan via onderstaande informatie.

Is dit iets voor jouw organisatie, laat het ons weten via de contactgegevens hieronder! 

Fleur van den Horn, wellbeing adviseur & co-founder SAM 

E: fleur@samapp.nl | T: 06-5755 9650

Meer van dit soort tips & inspiraties op het gebied van well-being ontvangen? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

About