Gedragsverandering: hoe stimuleer je de eigen regie van medewerkers?

by

De noodzaak van duurzame inzetbaarheid en vitale medewerkers zou wat ons betreft voor elke organisatie prioriteit moeten zijn en is in deze tijd misschien wel belangrijker dan ooit. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is, met name voor de thuiswerkende medewerkers. In dit artikel van PW.beantwoordde hoogleraar gedragsverandering aan de Radboud Universiteit Rick van Baaren de vraag: wat kan HR doen zodat werknemers actief werken aan hun vitaliteit?

“In deze wereld worden mensen nog steeds dikker, sporten we te weinig, hebben we teveel stress en eten we met elkaar nog steeds elk jaar meer vlees. Ondanks alle campagnes. Deze onderzoeksresultaten laten duidelijk zien hoe moeilijk het is om het gedrag van mensen te veranderen. Als een organisatie de vitaliteit van werknemers wil verbeteren dan betekent dat dus keihard werken. En dat besef moet er wel zijn. Je haalt het niet met een bootcamp of een fruitmand.” aldus Van Baaren.

Het is belangrijk dat er vanuit de directie of het bestuur voldoende draagvlak is, maar vervolgens is de medewerker zelf de sleutel tot succes, waarbij het staat of valt met de intrinsieke motivatie van de medewerker. Wanneer het bezig zijn met de eigen gezondheid voelt als ‘het zoveelste dat van hoger hand wordt opgelegd’, dan zal er hoogstwaarschijnlijk een reactie van weerstand volgen. Wanneer medewerkers weten  dat zij grip hebben op verandering, welke winst zij zelf kunnen boeken en wat daar voor nodig is, dan kunnen zij het gevoel van eigenaarschap ervaren en dat ze het kúnnen.

Van Baaren gebruikt daarvoor o.a. deze piramide:

“Het stimuleren van de eigen regie van werknemers is een methode die over het algemeen wat langer duurt. Daarnaast is het niet perse hip of gaaf en de investering is bij het starten wat groter. Maar uiteindelijk goedkoper omdat je minder herhaalmomenten nodig hebt omdat de werknemers uiteindelijk die intrinsieke motivatie hebben om hun eigen vitaliteit te bevorderen. En je zult zien dat werknemers elkaar daarin ook inspireren en dat leidt weer tot nog betere resultaten.” vult Van Baaren aan.

Ook wij zetten graag in op gedragsverandering bij medewerkers en daar is minstens 90 dagen herhaling voor nodig om nieuw aangeleerde kennis te laten beklijven. Eenmalige workshops en lezingen gaan daarbij niet helpen. Wij hebben daarvoor onze 90 dagen trajecten ontwikkeld. Wil je daar graag meer over weten kijk dan naar ons aanbod op onze website of vraag een vrijblijvend gesprek aan via onderstaande contact gegevens.

Wellbeing Quickscan

Heb je nog geen duidelijk wellbeing beleid of wil je eerst weten of jouw huidige aanbod daadwerkelijk aansluit bij de behoefte van de medewerkers? Dan adviseren we je om eerst de Wellbeing Quickscan in te zetten, waarmee wij je helpen bij het maken van weloverwogen keuzes die de basis vormen voor een duurzaam wellbeing beleid of die het bestaande beleid naar een hoger plan helpen tillen.

Wat kost de Wellbeing Quickscan?
De Wellbeing Quickscan kost jouw organisatie slechts eenmalig 2500 euroEen van onze professionals gaat jouw organisatie online begeleiden, we ontzorgen jou zoveel mogelijk en leveren na afloop een advies op maat af, die je het startpunt geeft voor een duurzaam beleid.  

Wat gaat de quickscan jouw organisatie opleveren?

  1. Inzicht in wat er allemaal is op gebied van welzijn
  2. Inzicht in wat er wel en niet werkt en waar de behoeften liggen
  3. Inzicht wat er mist in het aanbod
  4. Inzicht in de mogelijkheden dit alles te verbinden
  5. Een gedegen advies om door te pakken
  6. Een presentatie voor alle stakeholders, zodat er een gedragen gezamenlijk beeld ontstaat.

Is dit iets voor jouw organisatie, laat het ons weten via de contactgegevens hieronder! 

Fleur van den Horn, wellbeing adviseur & co-founder SAM

E: fleur@samapp.nl | T: 06-5755 9650

About