We doen alles weg & starten opnieuw met jullie…

by

Een uitspraak die je als adviseurs op het gebied van wellbeing zoals wij graag wil horen, toch? 

Gelukkig horen wij dit de laatste tijd steeds vaker als we met (HR) managers in gesprek zijn over ons aanbod voor welzijn in organisaties. Het bevestigt dat wat we doen, vernieuwend en alles omvattend is. Dit komt door ons holistische aanbod en doordat we duurzaam medewerkers begeleiden (minimaal 90 dagen) naar een beter welzijn, zowel mentaal als fysiek. Denk bijvoorbeeld aan het terugbrengen van stress of werken aan een betere werk-privébalans. Je hebt namelijk minimaal 90 dagen nodig wil je gedrag veranderen, en dat ga je dus niet bereiken met eenmalige interventies. 

Maar toch….

‘Even opnieuw beginnen’, bestaat niet

Het is gewoon niet zo gemakkelijk om ‘alles even weg te doen’. Zeker niet als je werkt in een grote organisatie en als er veel mensen betrokken zijn (geweest) bij het inrichten van een vitaliteitsbeleid en/of platform. 

We snappen als geen ander dat daar veel tijd, energie & aandacht aan is besteed en dat er mensen zich hard voor hebben gemaakt om alles te implementeren.  En vaak is er nog meer mee gemoeid op verschillende vlakken wat opnieuw beginnen niet eenvoudig maakt, waarvan we hieronder een aantal uitlichten.

Financieel

Er zijn afspraken gemaakt met de leveranciers, die kan je niet 1,2,3 stoppen. Wat zijn bijvoorbeeld de doorlooptijden van deze contracten? 

Emotioneel

Misschien zijn er samenwerkingen ontstaan vanuit persoonlijke netwerken of zijn het inmiddels warme relaties die je hebt met deze leveranciers. Ook die kun of wil je niet zomaar stopzetten. 

Medewerker (intrinsieke) motivatie

In welke mate wordt er gebruik gemaakt van de huidige interventies door de medewerkers? Past het bij hun behoeftes? Of is het maar een klein groepje dat hier super enthousiast over is? Ook dat kan waardevol zijn als het ziekteverzuim voorkomt. Dit moet goed onderzocht worden. Intrinsieke motivatie en voelen van autonomie zijn voorwaarden voor het bereiken van een optimaal vitale werkvloer.

Bij het begin beginnen

Wij adviseren om bij het begin te beginnen en eerst duidelijk in kaart te hebben wat er op dit moment binnen de organisatie wordt aangeboden op het gebied van menselijk welzijn, zowel voor alle medewerkers als individueel. Zo kom je erachter wat er nog ontbreekt. Ook ontdek je wat er wel en niet werkt en hoe het bestaande aanbod (nog) beter met elkaar verbonden kan worden.

Wellbeing Quickscan

Extern advies op maat helpt daarbij! 

Omdat wij zo vaak tegenkomen bij organisaties dat het complete aanbod niet inzichtelijk is, zien we dat hier een grote behoefte ligt. Jij wilt toch ook een compleet en duurzaam wellbeing beleid met een compleet aanbod dat aansluit bij de behoeften van jullie medewerkers? Dit betekent dus niet zomaar even alles weg doen, maar weloverwogen keuzes maken.

Om die reden hebben we de Wellbeing Quickscan ontwikkeld. We brengen gedurende 2 weken in kaart wat er allemaal al gedaan wordt aan wellbeing, wat werkt en wat niet en hoe dit met elkaar te verbinden is en wat er wellicht nog nodig is. Dit geeft een mooi startpunt, want waar te beginnen, is altijd uitdagend bij grote projecten.

We doen dit samen met ons team van experts op het gebied van vitaliteit.

Wat gaat de quickscan jouw organisatie opleveren?

  • Inzicht in wat er allemaal is op gebied van welzijn
  • Inzicht in wat er wel en niet werkt (‘kill your darlings’)
  • Inzicht wat er mist in het aanbod
  • Inzicht in de mogelijkheden dit alles te verbinden
  • Advies om met de stakeholders van jouw organisatie te bespreken

Is dit iets voor jouw organisatie, laat het ons weten via deze link! Door op de link te klikken, is er nog niets definitiefs, je vraagt slechts meer informatie aan.

We kijken er naar uit jouw organisatie te mogen begeleiden naar een duurzaam beleid.

About