Al gehoord van de team-out?

by

Na de burn-out en de bore-out, is er een nieuwe trend gaande onder de medewerkers: de team-out.  

De meesten van ons zijn inmiddels alweer één jaar aan het thuiswerken. Zonder collega’s om ons heen. De contactmomenten die we dagelijks hebben met collega’s gaan bovendien vooral over werkgerelateerde zaken. 

Betrokkenheid team & werkgever

Een jaar lang zonder woon-werkverkeer, de afleiding van het naar kantoor gaan en dus een betere scheiding tussen werk en privé. Tegelijkertijd ook een jaar zonder de informele gesprekken bij de koffiemachine en zonder de buzz van het kantoor. Terwijl we tijdens de eerste lockdown nog volop genoten van de voordelen van het thuiswerken –  begint het lange thuiszitten zijn tol te eisen. We missen onze collega’s en weten niet zo goed meer wat ons bindt met onze werkgever. 45% van medewerkers geeft inmiddels aan zich niet meer betrokken te voelen met zijn of haar werkgever. Dat is nogal wat en dit kan leiden tot verloop, of nog erger, mentale klachten.

Sommige organisaties proberen nu aan de hand van bijvoorbeeld vrijmibo’s de connectie met de medewerkers te boosten. Maar als je er een verplichting van maakt om na de werkuren nog een glas te drinken met de collega’s, kan het zomaar een nieuwe bron van stress worden.

Inmiddels is er al een stresstoename van 40% geconstateerd en geeft 1 op de 3 medewerkers aan moeite te hebben met het bewaken van de werk en privé balans. Ook horen we bijvoorbeeld dat meer dan 20% van werkend Nederland slaapproblemen ervaart, wat het dagelijks functioneren behoorlijk kan aantasten.

Bevorderen teamcohesie

Tijd dus om in actie te komen en opnieuw verbinding te vinden, niet eenmalig maar duurzaam.

Bij SAM bieden we (online) team trajecten aan, waarin je met individuele en gezamenlijke opdrachten aan de slag gaat op onderwerpen als stressmanagement, slaapmanagement of werk- en privébalans. Een van onze coaches/trainers begeleidt de teams gefaseerd voor een periode van 90 dagen. Dat is de periode die minimaal nodig is om te zorgen voor een duurzame gedragsverandering. 

De team trajecten zijn gericht op zowel de groei van individuele teamleden als ook op de verbinding binnen bestaande teams of speciaal voor deze gelegenheid gevormde teams. Samen sta je sterker! 

Ben jij op zoek naar een betere teamcohesie & meer saamhorigheid en plezier binnen jouw team(s), en/of gun je dat jouw teamleden blijvend nieuwe patronen aanleren en duurzaam geholpen worden bij hun uitdagingen, dan adviseren we je om deze trajecten in je eigen team(s) aan te bieden. Bekijk hier hoe dat werkt: https://geluk.samapp.nl/hybride-aanpak/

Let op: psychologische veiligheid 

Is er op dit moment geen psychologische veiligheid binnen de cultuur van jouw organisatie of binnen bepaalde teams? Pak dit dan eerst aan!

Psychologische veiligheid zorgt voor een klimaat waarin onderling vertrouwen gekoppeld wordt aan vrijmoedigheid en het verlangen om verschil te maken. En waarin je ook in verwarrende tijden samen kunt overleven en aan de weg blijft timmeren.

Psychologische veiligheid geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. 

Teamcohesie kan pas worden bevorderd als deze basis is gelegd in jouw organisatie.

We geven over dit onderwerp op 6 en 8 april een mooie gratis webinar over. Meld je direct hiervoor aan: https://geluk.samapp.nl/webinar-psychologische-veiligheid-in-de-organisatie/

Welke team trajecten hebben we beschikbaar?

BOEK EEN 15 MINUTEN AFSPRAAK IN!

Laat ons jou helpen om jouw medewerkers veerkrachtiger en betrokkener te maken. We leggen je in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek graag uit hoe of meld je aan voor een van onze gratis webinars om eerst meer te weet te komen over onze werkwijze.

Neem contact op met Fleur van den Horn, vitaliteitsadviseur & co-founder SAM.

Contact: fleur@samapp.nl of bel 06-5755 9650

About