Kwaliteit of kwantiteit?

by

Steeds meer bedrijven snappen dat het investeren in de gezondheid van hun medewerkers loont. Jouw organisatie hopelijk ook. Wij zijn het daar helemaal mee eens en adviseren werkgevers van harte om op de allereerste plaats in de vitaliteit en veerkracht van de medewerkers te investeren. Zij zijn tenslotte het grootste kapitaal van de onderneming!

Waarschijnlijk hebben jullie inmiddels van alles opgetuigd om de medewerkers te begeleiden op de weg naar een goede fysieke en (hopelijk ook) mentale gezondheid. En voorzien jullie hen van bijvoorbeeld workshops, trainingen en webinars van diverse aanbieders. Als dat het geval is, dan onze oprechte complimenten want daarmee zijn jullie al verder dan een groot aantal andere bedrijven die nog weinig of niets aanbieden.

Wat is het doel?

Toch gebeurd het meer dan eens dat er gedacht wordt dat daarmee de kous af is. Als je maar genoeg aanbiedt dan schiet je vanzelf wel een keer in de roos. En soms is dat ook zo. Een app zoals Ommetje bijvoorbeeld wordt op dit moment door heel veel bedrijven en medewerkers omarmt vanwege de laagdrempeligheid en de funfactor. Super leuk en ook nog eens goed voor de gezondheid natuurlijk om voldoende te bewegen! Maar dan ben je er uiteraard nog lang niet. Er zijn genoeg medewerkers die met serieuzere problemen te maken hebben die door een dagelijkse wandeling niet weg zullen gaan. Daar is meer voor nodig. Wat doe je dan als (HR) manager? Allereerst vragen we je naar jouw doel…

Regelmatig krijgen wij namelijk de vraag hoe je zoveel mogelijk medewerkers kunt activeren om gebruik te maken van een app zoals onze eigen zelf-coachings app SAM. En daar wordt dan ook het succes aan afgemeten. Wij zijn echter van mening dat het niet zo zeer gaat om zo snel mogelijk zoveel mogelijk gebruikers op de app te krijgen (of te laten deelnemen aan om het even welke geboden interventies), maar dat de focus moet liggen op iedereen die dat wel doet en die dat het hardst nodig heeft. Zelfs al activeer je aanvankelijk maar 25% van jouw medewerkers. Als die echt baat hebben bij wat er wordt geboden, dan is dat de investering dubbel en dwars waard. Dat verdient zichzelf weer terug in de kosten die worden bespaart op ziekteverzuim en verloop. Feitelijk doe je dat al, als je kan voorkomen dat 1 iemand in jouw organisatie in een burn-out komt. Maar dat wist je vast al! 🙂

Quick fix

Vitaliteitsprogramma’s hebben de tijd nodig om onderdeel te worden van de bedrijfscultuur van een organisatie, het DNA. Dat is alleen niet binnen een paar maanden gefixt. Als je het de tijd geeft dan kun je, met de juiste begeleiding en voldoende herhaling, veel bereiken en ook mensen gaan enthousiasmeren om preventief in actie te komen. Om klachten te voorkomen. Helemaal wanneer je van die eerste groep medewerkers en leidinggevenden ook nog eens het goede voorbeeld en ambassadeurs maakt om de overige collega’s en managers mee te krijgen. Je moet eerst zaaien voordat je kunt oogsten en alles wat je aandacht geeft groeit. 

Elke paar maanden switchen in je aanbod zorgt er voor dat zowel de leidinggevende als de medewerkers moe worden van het goedbedoelde aanbod van de HR afdeling. Dat wil niet zeggen dat je daardoor oeverloos moet blijven doen wat je al deed als dat niet het gewenste resultaat oplevert. Soms is het nodig om afscheid te nemen en opnieuw te beginnen. Kill your darlings. Heb je daar advies of hulp bij nodig, dan helpen wij je daar graag mee.

Lukraak interventies aanbieden is sowieso niet erg duurzaam. Verstandiger is het om af te gaan op de behoeften van de medewerkers. Waar lopen zij tegenaan? Wat hebben zijn nodig? En losse interventies aanbieden heeft naar onze mening weinig nut. Dat is korte termijn denken. Ga jezelf maar na. Je bent op de dag van een training of workshop helemaal geïnspireerd. Je keert terug naar je dagelijkse bezigheden en hoe lang duurt het voordat dat gevoel en de opgedane kennis wegebt?

Gedragsverandering

Er is minstens 90 dagen herhaling nodig om oude patronen te vervangen en gedragsverandering teweeg te brengen. En zelfs daarna ben je nog niet klaar, het moet in je systeem terecht komen waardoor je niet meer zonder wil en er niet eens meer over na hoeft te denken. Net als tandenpoetsen. Dus als jij wil dat jullie medewerkers gezonder en productiever worden is het noodzaak om vitaliteit, zowel fysiek als mentaal, onderdeel te laten zijn van de bedrijfscultuur. Een app of andere platformen zijn daarbij slechts het middel. Wij bieden hier een aantal mooie online team trajecten voor. Voor bestaande teams om ook gelijk meer verbonden te zijn met elkaar, maar ook mogelijk voor speciaal voor de thema’s samengestelde teams.

Welke team trajecten hebben we beschikbaar:

Lees hier meer hoe dat precies werkt.

BOEK EEN 15 MINUTEN AFSPRAAK IN!

Laat ons jou helpen om jouw medewerkers veerkrachtiger en betrokkener te maken. We leggen je in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek graag uit hoe of meld je aan voor een van onze gratis webinars om eerst meer te weet te komen over onze werkwijze.

Neem contact op met Fleur van den Horn, vitaliteitsadviseur & co-founder SAM.

Contact: fleur@samapp.nl of bel 06-5755 9650

About