Vitaliteitsprogramma’s die niets opleveren, herkenbaar?

by

Richard Branson zei ooit dat wanneer je goed voor je mensen zorgt, je mensen vanzelf goed voor je organisatie zorgen. 

Vitaliteitsprogramma’s spelen hier een belangrijke rol in, daarom worden ze steeds vaker ingezet. Daar gaat veel tijd en geld in zitten maar toch leveren ze zelden het gewenste resultaat op. Waarom is dat? 

We delen 3 belangrijke redenen waardoor vitaliteitsprogamma’s niets opleveren vanuit wat we zelf ondervinden ondersteund vanuit onderzoeken, doe er je voordeel mee!

1. Het sluit niet aan bij wensen medewerkers

In de praktijk zien we dat maar weinig vitaliteitsprogramma’s bij de behoeften van de medewerkers aansluiten. Standaard oplossingen blijven niet plakken en medewerkers laten zich niets voorschrijven. Wil je succes hebben, dan staat of valt dat met de vaardigheid van de medewerkers om zélf de regie te voeren over hun fysieke en mentale gezondheid

Je zou denken dat het binnen elke organisatie heel duidelijk is wie er uiteindelijk de regie heeft over het leerproces en de ontwikkeling van de medewerkers. Toch blijkt hierover nogal verdeeldheid tussen de theorie en de praktijk, wat uiteraard de kans van slagen aanzienlijk in de weg staat. Bijna één derde van de HR-verantwoordelijken (30%) wijst deze opdracht toe aan het middenkader en 31% van de leidinggevenden deelt die mening. Medewerkers zien dat anders, maar liefst 28% legt de verantwoordelijkheid over hun eigen groei en ontwikkeling bij zichzélf. (onderzoek Studytube)

En dat is precies het punt dat wat ons betreft nog veel meer gestimuleerd mag worden! Uiteindelijk is het toch de medewerker die het moet gaan doen. 

Door hen niet alleen in de mogelijkheden te voorzien, maar ook de autonomie en zelfregie te geven waardoor ze hun eigen proces en ontwikkeling werkelijk gaan ‘ownen’ zullen ze veel grotere stappen gaan maken. Daar hebben zij zelf enorm veel baat bij, maar óók de organisatie. Het vormt bevlogen medewerkers en bevlogen medewerkers zijn de parels van je onderneming!

Op onze holistische SAM app staan 100-en tips & challenges gemaakt door een groot netwerk van coaches & trainers. Mensen kunnen zélf aan de slag met oefeningen, en ook op thema’s die wellicht taboe zijn, zoals eenzaamheid, relatieproblemen of schulden. Geef de regie dus in handen van jouw medewerkers zelf, maar faciliteer hierin.
>>> Meer lezen over de SAM app

2. Gedragsverandering gaat niet vanzelf

Klinkt logisch, en waarschijnlijk heb je dit zelf ook al eens ondervonden. Je weet vaak wel wat je zou willen veranderen maar het daadwerkelijk toepassen en doen is een heel ander verhaal. De grootste uitdaging in gedragsverandering is geautomatiseerd gedrag veranderen. Kleine patroontjes veranderen. Als je dat in kleine stappen doet, (haalbare / realistische tussendoelen) heeft dat een heel groot effect. En dat behaal je dus niet in 1 dag.

We horen echter helaas nog te vaak dat – en zeker nu we werken op afstand en je tóch iets wil aanbieden aan de medewerkers thuis – er nu vooral eenmalige workshops, lezingen of webinars worden aangeboden. Jij zal, wanneer je er over nadenkt, echter wel begrijpen dat het eenmalig inzetten van een workshop of training – hoe goed bedoelt ook – niet constructief gaat bijdragen aan gedragsverandering. Ga jezelf maar na… Als je dan ook nog eens weet dat 1 op de 3 medewerkers momenteel een slechte werk en privé balans ervaart en er een 40% stresstoename is, weet je dat je meer zou moeten doen. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat je minimaal 90 dagen nodig hebt voor gedragsverandering, en om die reden werken wij alleen nog maar volgens deze duurzame methode.

Onze 90 dagen team trajecten zorgen enerzijds voor meer inzicht in hoe het gaat met iedereen nu we massaal thuiswerken én zorgen voor verbondenheid en plezier binnen de teams. En anderzijds biedt het de individuele teamleden de handvatten die ze nodig hebben om tot een duurzame gedragsverandering te komen om veerkrachtig te zijn. We bieden trajecten aan met uiteenlopende onderwerpen zoals werk en privé balans, stressmanagement en slaapmanagement en je doet ze samen met het eigen team of speciaal hiervoor samengestelde teams vanuit de organisatie. 
>>> Meer lezen over de team trajecten

3. Er is geen gevoel van vertrouwen / veiligheid

Afgelopen week waren we deelgenoot van een sessie op Clubhouse, die ging over ‘moedig leiderschap’, o.a. met de People & business partner van Bol.com. Bol.com is een goed voorbeeld van werkgeverschap waar vertrouwen & veiligheid in het DNA van de organisatie lijkt te zijn verankerd. Er is volop ruimte om je te kunnen uiten & je mening te geven, er is toewijding en men kan van elkaar op aan. Als voorbeeld vertelde hij dat je prima naar je manager of collega kan komen met een ‘probleem’, je laat de ander eerst uitpraten, en stelt dan standaard de vraag ‘wat heb je nodig?’ Oplossingsgericht dus, en vooral niet te lang ergens in blijven hangen.

Dat zien we bij sommige organisaties helaas nog wel eens anders. En als er binnen de cultuur van een organisatie, of binnen een team zelf, geen vertrouwen en veiligheid is (wat echt de basis is wil je goed functionerende teams hebben) dan wordt het erg moeizaam (en soms zelfs kansloos) om goedbedoelde initiatieven te lanceren. 

Misschien herken je dat ook wel in jouw organisatie?
Als dat zo is, hebben we iets heel erg moois voor je, wat je ongelooflijk gaat helpen bij jouw rol als leidinggevende om het nut van veiligheid & vertrouwen beter te snappen, maar ook hoe je daar de eerste stappen in kunnen zetten om dat aan te pakken!

We hebben Pascalle Schlikker (gewerkt o.a binnen Hewlett Packard als Talent Manager & Leadership development lead) gevraagd om over dit onderwerp ‘psychologische veiligheid’ een hele mooie gratis webinar te geven.

Deze webinar is speciaal voor HR managers en adviseurs die handvatten willen om de leidinggevenden in de organisatie te ondersteunen, maar ook om het juiste advies te geven richting het hoger management over wat er binnen de organisatie nodig is. 
>>> Meer weten over deze webinar

BOEK EEN KENNISMAKING IN!

Laat ons jou helpen om jouw medewerkers veerkrachtiger en betrokkener te maken. We leggen je in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek graag uit hoe of meld je aan voor een van onze gratis webinars om eerst meer te weet te komen over onze werkwijze.

Contact: info@samapp.nl of bel 06-5755 9650

About