Wil je jouw medewerkers tevreden en betrokken houden, kijk dan zeker eens naar de leiderschapsstijl van jouw managers

by

Recent onderzoek van het Nederlands Instituut van Psychologen laat zien dat de de autoritaire, controlerende en op status gerichte manager passé is. Leidinggeven op afstand vergt inlevingsvermogen en betrokkenheid, ziet professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit, één van de onderzoekers. 

Professor Mark Van Vugt licht verder toe: “Je moet veel meer dan vroeger plannen, actief contact zoeken met je medewerkers en de tijd nemen om zaken door te spreken. Tegelijk moet je kunnen loslaten en verantwoordelijkheden bij je medewerkers durven leggen. Je moet daarnaast rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van medewerkers. En accepteren dat een vader of moeder met twee kinderen thuis minder productief is dan iemand zonder kinderen. Als manager moet je oog hebben voor de balans tussen werk en privé van je werknemers.”

Uitdaging leidinggevenden

Nu we massaal thuiswerken zien we dat veel leidinggevenden de controle kwijt lijken te zijn over hun medewerkers. 83% van managers ziet dit ook als de meest uitdagende periode uit zijn/haar carrière, volgens onderzoek gedaan door LinkedIn.

Leidinggeven op afstand vergt natuurlijk een heel ander type leiderschap, namelijk dat van empathisch / coachend leider. In plaats dat men bv vraagt ‘wat ben je aan het doen’, moet men zich veel meer richten op vragen als ‘redt je het allemaal’? En we weten helaas allemaal dat niet elke manager beschikt over deze soft skills / vaardigheden. 

Betrokkenheid medewerkers

Tegelijkertijd horen we dat 45% van de medewerkers geen enkele betrokkenheid meer voelt met zijn werkgever nu we werken op afstand. Je kan je zo voorstellen wat dat voor risico’s met zich meebrengt, zoals in de prestaties (productiviteit, creativiteit, omgang met klanten & collega’s) tot oplopende verloopcijfers. Maar minstens zo belangrijk zijn de mentale gevolgen zoals eenzaamheid, stress en slapeloosheid, wat ernstige burn-out klachten kan veroorzaken omdat deze situatie nu al zo lang duurt.

Vijf tips voor leidinggevenden vanuit dit onderzoek:

  1. Hou contact. Kies voor persoonlijk contact bij gevoelige onderwerpen. Zoek een balans tussen interesse in de medewerker en het respecteren van diens privacy.
  2. Waardeer medewerkers. Kies naast het salaris ook andere motivators om te belonen, zoals erkenning, ruimte voor groei en meer verantwoordelijkheid.
  3. Heb vertrouwen. Laat merken dat je medewerkers vertrouwt in hoe ze hun werk aanpakken.
  4. Zorg voor balans. Laat werknemers bevlogen werken, zonder hun ontspanning uit het oog te verliezen. Geef zelf het goede voorbeeld, werk niet te veel en te lang door (stuur bijvoorbeeld niet zelf nog mails in de avond) en let op je eigen gezondheid. 
  5. Investeer in ontwikkeling. De coronacrisis zorgde dat de ontwikkeling op de langere termijn wat uit het oog raakte. Help ook op korte termijn werknemers zichzelf te ontwikkelen, met name op de soft skills en te werken aan hun toekomst.

Wat kun je nog meer doen?

Onze 90 dagen team trajecten zorgen enerzijds voor meer inzicht in hoe het gaat met iedereen nu we massaal thuiswerken, en zorgen voor verbondenheid en plezier binnen de teams. 

En anderzijds biedt het de individuele teamleden de handvatten die ze nodig hebben om tot een duurzame gedragsverandering te komen om veerkrachtig te zijn. Teams die dit nu al gebruiken zijn unaniem enthousiast. We delen graag deze reacties met je!

Het ondersteunt de leidinggevende die niet over deze empathische leiderschapsstijl beschikt, doordat hij/zij een ervaren coach/trainer voor zijn/haar team inzet om hen te begeleiden in deze periode waarin het meer dan ooit belangrijk is om verbonden te zijn met elkaar en ook onderwerpen die misschien taboe zijn aan de orde te brengen. 

Welke team trajecten hebben we beschikbaar?

Boek een kennismaking in!

Laat ons jou helpen om jouw medewerkers veerkrachtiger en betrokkener te maken. We leggen je in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek graag uit hoe of meld je aan voor een van onze gratis webinars om eerst meer te weet te komen over onze werkwijze.

Contact: info@samapp.nl of bel 06-5755 9650

About