Hoe betrokken en veerkrachtig zijn jouw medewerkers?

by

Wereldwijd is maar 14 procent van de werknemers volledig betrokken bij zijn werkgever. Nederlanders scoren nog een beetje slechter: 12 procent gaat er helemaal voor op het werk. Ook met de psychische weerbaarheid van de Nederlandse werkenden is het droevig gesteld. Zo lazen wij in dit artikel van PWnet.

Met een gemiddelde van 9 procent zijn Nederlandse werkenden allesbehalve weerbaar en ontbreekt grotendeels het voelen van psychologische veiligheid op de werkvloer. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 17 procent. De koplopers zijn India (32%) en Saudi-Arabië (26%). Dat blijkt uit de Global Workplace Study van het ADP Research Institute.
Zij onderzoeken al meer dan 10 jaar de mate van betrokkenheid onder werknemers over de hele wereld en juist onder de huidige omstandigheden voelden zij de mogelijkheid en de verplichting om gelijktijdig te meten welke impact de huidige crisis heeft op alle ondervraagde medewerkers. Zij hebben 26.594 respondenten (verdeelt over 1000 werknemers per land) gevraagd naar hun betrokkenheid en weerbaarheid met betrekking tot hun werk.

Betrokkenheid

Deze loopt uiteen van ‘fully engaged’, dus ‘all-in’ en volledig gedreven en bereid om alles te geven aan het team en de organisatie tot medewerkers die niet volledig betrokken zijn. Omschreven als ‘just coming to work’. Wereldwijd is de betrokkenheid met 1 punt gezakt naar een gemiddelde van 14 procent, in Nederland is deze met 2 procent gestegen van 10 naar 12 procent.

Veerkracht

Deze meting liep uiteen van ‘highly resilient’, waarbij de medewerkers aantonen dat ze weerbaar zijn, zich mentaal veilig voelen en vertrouwen hebben in het vermogen van hun leidinggevenden om in te spelen op de toekomst en hoe zij communiceren en hun afspraken nakomen. De werknemers die niet heel veerkrachtig zijn worden omschreven als ‘vulnerable’. Wat betreft veerkracht behoort Nederland dus bij de slechtst scorende landen.

Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland: “De algemene cijfers laten zien dat er voor werkgevers nog werk aan de winkel is om medewerkers meer betrokken en weerbaarder te krijgen. Werkgevers moeten echt aan de bak om hun communicatie met werknemers te verbeteren en de arbeidsrelatie zodanig te versterken dat er een vertrouwensband en een gevoel van waardering ontstaat. Corona versterkt deze noodzaak uiteraard, maar ook zonder de huidige pandemie was dit voor werkgevers een belangrijk aandachtspunt geweest.”

Waarom is veerkracht belangrijk?

Ook dit artikel van Harvard Business Review geeft aan waarom het belangrijk is om er voor te zorgen dat je veerkrachtig bent.
Veerkracht heeft een bewezen positieve invloed op tevredenheid en betrokkenheid o.a. bij je werk, maar ook op jouw algehele welzijn zodat je mentaal en fysiek sterker bent. Een belangrijke vaardigheid om te hebben voor jouw medewerkers!

Bij veerkracht denken we vaak dat dat iets is wat we individueel doen. Iets dat we alleen binnen onszelf kunnen vinden wanneer we getest worden, zodat we terug kunnen veren als we maar sterk genoeg zijn. Maar zoals je in dit artikel kunt lezen is het juist ook heel belangrijk om sterke relaties en netwerken te hebben waarmee je je echt verbonden voelt. Niet alleen prive maar juist ook op je werk. Zodat je elkaar kunt helpen in tijden dat het tegenzit en je betrokken kunt blijven voelen met je werk.

“We can nurture and build our resilience through a wide variety of interactions with people in our personal and professional lives. These interactions can help us to shift or push back on work demands and alter the magnitude of the challenge we’re facing.”

Boek een 15 minuten afspraak in!

Laat ons jou helpen om jouw medewerkers veerkrachtiger en betrokkener te maken. We leggen je in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek graag uit hoe of meld je aan voor een van onze gratis webinars om eerst meer te weet te komen over onze werkwijze.

Contact: info@samapp.nl of bel 06-5755 9650

About