Van meten, naar inzicht, naar duurzaam in actie komen. Hoe zou dat voor jou zijn?

by

Vorige week waren we uitgenodigd om samen met partner 2DAYSMOOD een webinar te geven met het onderwerp ‘Pak (thuiswerk)stress aan in 90 dagen – datagedreven‘. 

Er waren een aantal redenen waarom we graag mee wilden werken aan deze webinar en de samenwerking met hen zijn gestart. 

  1. Er is niet genoeg zicht op de (thuiswerk)stress die er is binnen organisaties
  2. Er is nog niet genoeg bewijs wat de interventies die organisaties inzetten opleveren

Graag lichten we de onderwerpen hieronder verder toe….

Zicht op (thuis)werkstress

De cijfers liegen er niet om:

  • Er is een stresstoename van 40% geconstateerd en daardoor zijn er 4 miljoen verborgen burn-outs (onderzoek NCPSB)
  • 35% voelt zich onzeker over zijn/haar huidige baan (onderzoek Aon)
  • 46% voelt geen sterke verbondenheid met hun werkgever (onderzoek Aon)
  • 87% van leidinggevende noemt deze periode de meest uitdagende in zijn carrière (onderzoek LinkedIn)
  • 40 procent van deze leidinggevenden maakt zich zorgen over burn-outs bij medewerkers (onderzoek LinkedIn)

Wat denk je dat er gebeurd als 46% van jouw medewerkers geen verbondenheid voelen met het team en met de organisatie? 

En wat als de leidinggevenden in jouw organisatie deze periode ook als uitdagend zien en bijvoorbeeld niet over de juiste leiderschap skills bezitten, zoals het regelmatig durven te vragen aan iedereen individueel in zijn team ‘hoe iemand zich voelt’ of dat iemand het nog redt thuis.

Hoe zou het zijn, als we jou dit inzicht wel kunnen geven? En jij hier vanuit deze kennis, direct iets voor zou kunnen aanbieden om hen te ondersteunen?

Datagedreven aanpak

Belangrijker dan deze globale cijfers die we hierboven delen, is dat je als organisatie goed zicht krijgt hoe het er bij jou aan toe gaat, ook op afdelingsniveau. Je weet nu dat de leidinggevenden ook worstelen, en zij zullen dat misschien niet altijd (h)erkennen. 

Eenmalig pulsemetingen doen onder medewerkers (met de uitzondering dat deze nog een keer herhaald wordt), zo kan je je voorstellen, zijn maar moment opnames. Elke verlenging van de lockdown met alle consequenties van dien, zoals kinderen die langer moeten thuisblijven, heeft weer veranderende gevolgen gehad voor het stressniveau van jouw medewerkers. In deze thuiswerk situatie, is het echt nodig om continue een vinger aan de pols te houden. 

Door continue metingen te doen en realtime dashboards te gebruiken, kan je de acties & interventies die je wil gaan aanbieden – compleet onderbouwen vanuit deze data en inzichten. Je kunt deze blijvend monitoren en bijsturen en resultaten delen met jouw leidinggevende. Want jij wil toch ook succes hebben in je werk en dat kunnen laten zien aan jouw leidinggevende?

Webinar ‘pak (thuiswerk)stress aan in 90 dagen, datagedreven

Deze webinar zullen we vanwege succes regelmatig gaan herhalen, waarbij hier de link naar de eerstvolgende. We hopen je dan live meer te kunnen vertellen en jouw eventuele vragen over dit onderwerp te beantwoorden.

Hopelijk zien we je dan!

You can’t argue with facts
We hebben in deze post bewust verwijzingen gemaakt naar de diverse onderzoeken, zodat jij deze ook paraat hebt als iemand binnen jouw team, de financieel directeur of jouw leidinggevende vraagt waarom het belangrijk is te investeren in de medewerkers van jouw organisatie. We kunnen niet langer wegkijken.

Laat ons je daarbij helpen.

We leggen je in een vrijblijvend, persoonlijk gesprek graag uit hoe.

Hartelijke groet,
Fleur van den Horn, co-founder SAM
06-57559650 | fleur@samapp.nl

About