Focus op persoonlijke ontwikkeling

by

71% van de Nederlandse HR-professionals is ervan overtuigd dat leidinggevenden hun medewerkers actief stimuleren om zich te ontwikkelen, terwijl slechts 31% van de leidinggevenden en 32% van de medewerkers dat ook zo ervaren. Dat blijkt uit de Studytube L&D Monitor 2021.

Hiervoor ondervroegen ze 1.129 respondenten, waarvan 421 HR-professionals (37%), 458 medewerkers (41%) en 250 leidinggevenden (22%). Op het moment van deelname werkten alle respondenten bij organisaties van 200 medewerkers of meer.

Persoonlijke ontwikkeling bovenaan

Niet alle bedrijven hebben al een strategisch leerbeleid, maar 60% van de bevraagde organisaties geeft aan dat ze in 2021 volop willen focussen op persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Op de tweede en derde plek staan respectievelijk duurzame inzetbaarheid en talentontwikkeling. Dat is een hele mooie focus wat ons betreft die wij van harte delen.

De HR-verantwoordelijken van bedrijven mét een leerbeleid structureren dat ontwikkelplan rond enkele centrale focusgebieden:

  1. het behouden van huidige medewerkers (53%) 
  2. de talenten van hun medewerkers ontwikkelen (51%) 
  3. zichzelf daarmee profileren als een goede werkgever die graag investeert in het personeel (49%).

‘Het aantrekken van nieuwe medewerkers’ blijft opvallend achter in dit lijstje. Wellicht willen organisaties in coronatijd liever de aanwezige kwaliteit in het personeelsbestand verrijken, en niet het aantal mensen op de loonlijst uitbreiden.

Vorming en opvolging van leerbeleid

Elke leercultuur start met een weldoordacht leerbeleid. Maar wie moet die eerste stap zetten? Onder de ondervraagden van het Studytube onderzoek waren de meningen nogal verdeeld. Is dat bij jouw organisatie wel duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is?

De regie over het leer- & ontwikkelproces

Je zou denken dat het binnen elke organisatie heel duidelijk is wie er uiteindelijk de regie heeft over het leerproces en de ontwikkeling van de medewerkers. Toch blijkt hierover nogal verdeeldheid tussen de theorie en de praktijk, wat uiteraard de kans van slagen aanzienlijk in de weg staat.
Bijna één derde van de HR-verantwoordelijken (30%) wijst deze opdracht toe aan het middenkader en 31% van de leidinggevenden deelt die mening.

De ondervraagde medewerkers zien dat anders. In die groep legt maar liefst 28% de verantwoordelijkheid over hun eigen groei en ontwikkeling bij zichzélf. 

En dat is precies het punt dat wat ons betreft nog veel meer gestimuleerd mag worden! Uiteindelijk is het toch de medewerker die het moet gaan doen. 

Door hen niet alleen de mogelijkheden te bieden, maar ook de autonomie en zelfregie te geven waardoor ze hun eigen proces en ontwikkeling werkelijk gaan ‘ownen’ zullen ze veel grotere stappen gaan maken. Daar heb zij zelf enorm veel baat bij, maar óók de organisatie. Het vormt bevlogen medewerkers en bevlogen medewerkers zijn de parels van je onderneming!

Kun jij je hierin vinden en staan persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid bij jouw organisatie ook hoog op de agenda?

Laat ons je daarbij ontzorgen!

Zeker als jij momenteel denkt… 

  • waar moet ik beginnen?
  • hoe maak ik hier tijd voor in mijn drukke agenda?
  • hoe bereik ik de medewerkers individueel?
  • hoe krijg ik de managers betrokken?
  • hoe kan ik dit verkopen aan mijn leidinggevende?
  • hoe gaat dit passen binnen mijn budget?

Laagdrempelig & effectief!
Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties naar een integraal en succesvol wellbeing beleid. SAM biedt een grote diversiteit aan oplossingen gericht op de mentale veerkracht van de medewerkers binnen alle lagen van de organisatie. Zo bieden we een zelf-coaching app gericht op preventie en zorgen de team challenges voor meer verbondenheid binnen teams én helpen managers met meer coachend leiderschap. 

Medewerkers en teams die dit nu al gebruiken zijn unaniem enthousiast: 

“Veel inzichten, wat fijn dit samen te doen, privé-zaken bespreekbaar maken voelt goed, zo zit ik er niet alleen in” zijn een aantal van de reacties die wij mochten ontvangen.

Laat ons helpen om jouw organisatie mentaal gezond te krijgen of houden.

Neem contact op met ons via fleur@samapp.nl of bel: 06-5755 9650

About