Start 2021 pro-actief & onderscheidend met deze HR prioriteiten én oplossingen!

by

Allereerst hopen we dat het goed met je gaat, en dat je net als wij hebt genoten van wat tijd vrij. We konden ons even onderdompelen, maar de realiteit nu we weer terug aan het werk zijn is natuurlijk dat het coronavirus nog wel even in ons midden is. De rol die HR hierin speelt, is belangrijker dan ooit. Maar laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen…

Ga de uitdaging aan, door je te onderscheiden!

Het mooie is, dat je je juist nu kan onderscheiden door deze uitdaging aan te gaan. En dat is door er pro-actief voor te zorgen dat medewerkers de aandacht krijgen die ze nodig hebben en in verbinding blijven met elkaar, met de leidinggevenden en de organisatie. Het gaat hierin dus vooral om ‘het menselijke’ aspect. 

We hebben een aantal prioriteiten voor je uitgezocht vanuit onderzoeken:

1. Impact van thuiswerken

Het is noodzaak de aandacht die medewerkers juist nu nodig hebben niet uit het oog te verliezen. Er is een stresstoename van 40% gesignaleerd door corona, want de werk prive balans is meer dan ooit vervaagd en het dagelijkse leven is daardoor behoorlijk veranderd. Thuiswerken vraagt om discipline, zelfstandigheid en creativiteit. Ook is specifieke aandacht van essentieel belang voor het creëren van verbinding, interactie en collegialiteit. Hoe houd je medewerkers betrokken en hoe kun je je bedrijfscultuur behouden? Dit gaat zeker niet vanzelf en vraagt nogal wat inspanningen. 46% van de medewerkers geeft momenteel aan geen betrokkenheid te voelen met zijn werkgever. Hier is dus grote winst te behalen!

2. Leiding geven op afstand

Ook is het goed om te kijken naar ‘leidinggeven op afstand’. Onderzoek laat zien dat managers deze periode als de meest uitdagende zien in hun carrière. Leidinggevenden zullen de controle meer los moeten laten en communicatiestijlen moeten aanpassen, wat geen gemakkelijke opgave is. Coachend leiderschap met een luisterend oor is wat medewerkers nodig hebben, maar niet iedere manager is een coach. Onderzoek wijst tevens uit dat verbinding in de privésfeer helpt om met werkstress om te gaan. Creëer dus een werkklimaat waarin medewerkers de vrijheid voelen om deze verbinding op te zoeken en o.a. de werk & prive balans bespreekbaar te maken. Als voorwaarde moet de manager natuurlijk wel genoeg vertrouwen, vrijheid en tools krijgen vanuit HR of het hogere management om uit te kunnen blinken in deze nieuwe rol.

3. Mentale gezondheid

Naast fysieke problemen doordat veel thuiswerkplekken niet (optimaal) in orde zijn, en er minder beweging is door gesloten sportscholen, laat de coronacrisis vooral ook mentaal haar sporen na. Psychische belasting en (risico op) burn-out zijn serieuze problemen. Zo zijn er volgens onderzoek door het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’. Als je je ook nog eens bedenkt dat 64% van ziekteverzuim voorkomt uit issues uit de privésfeer snap je dat je als werkgever niet alleen iets moet aanbieden wat werk gerelateerd is. Laat zien als werkgever dat je weet dat ieder mens uniek is, dat er daardoor andere behoeften zijn en dat ook de prive situatie telt. Als voorwaarde moet de medewerker natuurlijk wel genoeg vertrouwen, vrijheid en de tools krijgen vanuit HR of het hogere management om zich te kunnen blijven (door)ontwikkelen, eventueel ondersteunt door een stuk coaching.

4. HR analytics

We zijn versneld overgestapt op volledig ‘digitaal online’. Snelheid en efficiëntie zijn hierin steeds belangrijker geworden, zoals ook de populariteit van HR-analytics en management-tools. Door het werken op afstand is er een grotere informatiebehoefte op management- en directieniveau. 

Welke winst levert dit je op:

  • inzicht ‘hoe het gaat met je medewerkers’
  • inzicht welk onderwerpen aandacht nodig hebben in jouw organisatie
  • je kan data-gedreven beslissingen maken
  • je kan effecten meten & bijsturen

Het nemen van data-gedreven beslissingen zal een boost krijgen en gaat werkgevers en medewerkers dichter bij elkaar brengen. 

Ga met ons die uitdaging aan in 2021!

Zeker als jij momenteel denkt… 

  • leuk deze prioriteiten, maar waar moet ik beginnen?
  • hoe maak ik hier tijd voor in mijn drukke agenda?
  • hoe bereik ik de medewerkers individueel?
  • hoe krijg ik de managers betrokken?
  • hoe kan ik dit verkopen aan mijn leidinggevende?
  • hoe gaat dit passen binnen mijn budget?

Laat ons je hierbij helpen! 

Laagdrempelig & effectief!

Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties naar een integraal en succesvol wellbeing beleid. SAM biedt een grote diversiteit aan oplossingen gericht op de mentale veerkracht van de medewerkers binnen alle lagen van de organisatie. Zo bieden we een zelf-coaching app gericht op preventie en zorgen de team challenges voor meer verbondenheid binnen teams én helpen managers met meer coachend leiderschap. 

Medewerkers en teams die dit nu al gebruiken zijn unaniem enthousiast: 

“Veel inzichten, wat fijn dit samen te doen, privé-zaken bespreekbaar maken voelt goed, zo zit ik er niet alleen in” zijn een aantal van de reacties die wij mochten ontvangen.

SAM app: zelf aan de slag met de mentale veerkracht

Ieder mens is uniek en heeft een individuele aanpak nodig. Er is al heel veel wat je zelf kunt doen en veel van wat je ervaart is privé en misschien zelfs taboe. De SAM app biedt 100-en tips & challenges op de 6 belangrijke levensthema’s: persoonlijke groei, gezondheid, relatie, familie/vrienden, werk/carrière en financiën.  En er is een vangnet van professionals, mocht iemand meer hulp nodig hebben.

(Online) trajecten: samen met een coach / trainer

De trajecten zijn gericht op zowel het individu als verbinding binnen bestaande teams of de organisatie. De trajecten starten met een workshop en zijn inclusief 90 dagen begeleiding dmv oefeningen vooraf, tijdens en achteraf – zodat de kennis die men opdoet daadwerkelijk geborgd blijft. 

Echt leren en gedragsverandering vragen om begeleiding en herhaling (idealiter 90 dagen achtereenvolgens, liefst langdurig). Dit noemen wij blended leren en is vele malen effectiever dan losse workshops.

Team challenges: samen met je manager, vanuit coachende rol

De ‘doe het zelf’ versie van onze workshops. In deze periode van afstand is het belangrijk om als team verbonden te blijven en dat teamleden zich veilig voelen om aan te geven als ze vastlopen. 

De team challenges op de SAM app zorgen voor verbinding, helpen leiders naar meer coachend leiderschap en geven inzicht in de thuiswerk situatie van medewerkers.

HR analytics: management rapportages

Een duurzaam inzetbaarheid beleid is erop gericht om vanuit behoeften en inzichten, nieuw aanbod te verrijken en deze integraal aan te bieden. Met de management rapportages verkrijg je inzicht in de aandachtspunten in jouw organisatie, je ontdekt welke thema’s er spelen en ‘hoe het gaat’ met de medewerkers. Op basis van de verkregen inzichten kan je als organisatie aanvullende interventies inzetten vanuit de eigen providerboog of aangeboden door ons.

LAAT ONS JOUW ORGANISATIE HELPEN!

Mochten wij op het gebied van zelfontwikkelingteambuildingonline trajecten of HR analytics of een combinatie hiervan iets kunnen doen voor jouw organisatie, neem gerust contact op!

Fleur van den Horn, Co-founder SAM

Email me op fleur@samapp.nl of bel naar 06 5755 9650

About