Een burn-out na de vakantie. Hoe kan dat?

by

De vakantieperiode staat weer voor de deur en het komt regelmatig voor dat medewerkers zich tijdens of na hun vakantie ziek melden. Niet gek, want wie uitgeput met vakantie gaat, rust onvoldoende uit. Medewerkers lopen zo extra risico op een burn-out en uiteindelijk ook op uitval van werk. Wat kun je doen als leidinggevende?

Burn-out komt vaker voor ná een vakantie, dan ervoor…

Uit cijfers van het CBS en een aantal arbodiensten blijkt dat burn-out na een vakantie vaker voorkomt dan een burn-out vóór een vakantie. Dit is deels te verklaren doordat de al overbelaste medewerkers onvoldoende uitrusten tijdens hun vakantie. Ze kunnen onvoldoende loskomen van het werk, waardoor stresshormonen in het lichaam blijven. En gedrag is moeilijk te veranderen, waardoor gestrest werken ook na de vakantie ‘de norm’ blijft.

Nobel?

Vaak blijven ze tijdens de vakantie toch nog doorwerken. Even dat ene telefoontje plegen, of mailtje beantwoorden moet toch kunnen. Dit doet ruim 1 op de 5 medewerkers. En voor je het weet zit je met de gebakken peren. Niet alleen de medewerkers zelf, maar ook de collega’s en de werkgever. Het lijkt namelijk heel nobel om altijd beschikbaar te zijn voor je werkgever, maar als dit de opbrengst is dan zou je toch denken dat je jouw medewerkers juist moet verbieden om tijdens hun vakantie door te werken. Hen tegen zichzelf beschermen en daarmee alle partijen veel leed besparen!

En alle medewerkers die na hun vakantie al niet uitgerust weer beginnen met werken en het werk dat is blijven liggen naast het gewone dagelijks werk weer gaan inhalen is binnen de kortste tijd volledig opgebrand. Die hele vakantie heeft dan totaal geen zin gehad.

Hoe herken je de signalen die duiden op een aanstaande burn-out?

  • Herhaaldelijk kort verzuim
  • Emotionele uitbarstingen
  • Slechte concentratie
  • Irritatie
  • Slaapproblemen
  • Gespannenheid
  • Opgejaagdheid
  • Piekeren
  • Slaapproblemen

Wat het probleem ook is, actie is altijd het antwoord. 

Maak daarom concrete afspraken met elkaar!

Biedt je medewerkers regelmatig een aantal (betaalde) vrije dagen aan om te voorkomen dat ze te lang doorgaan, vooral na een drukke periode. Maar zonder doelgerichte actie werkt dit niet. Zonder gedragsverandering zal de collega later alsnog of opnieuw vastlopen. Het zou zo zonde zijn als je moet zeggen ‘we zagen dit eigenlijk allemaal aankomen’. Spreek daarom samen met de medewerkers concrete doelen af waaronder ‘even je rust pakken’. Evalueer daarna hoe het is verlopen en wat de volgende stap is. 

Wil jij nog meer tips hoe jij jezelf en jouw medewerkers kunt helpen met het vinden van een betere werk- & privé balans? 

Dan we hebben nu iets gaafs voor je. Lees hier verder!

Heb je je al opgegeven, dan zien we je graag de 15e!

Hartelijke groet,

Mirjam Paap

co-founder SAM

06-5104 1009 | mirjam@samapp.nl

About