Wat levert investeren in je medewerkers op?

by

Hoe hou je je medewerkers gezond & betrokken, dat is binnen HR en ongetwijfeld ook bij jouw organisatie een belangrijk onderwerp. Zeker nu er letterlijk en figuurlijk een grotere afstand is ontstaan. Eerder spraken we dan over het containerbegrip ‘duurzame inzetbaarheid’. Dat gaat over bedrijven die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers. Dit alles met als reden dat mensen steeds langer zullen doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt.

Dit levert als winst voor de werkgever op:

  • meer werkplezier, dus minder verloop, dus kostenbesparing
  • minder ziekteverzuim, dus flinke kostenbesparing
  • hogere arbeidsproductiviteit, dus meer omzet

Het is daarmee direct duidelijk dat investeren in de gezondheid van de medewerkers voor elke organisatie, groot en klein, loont. Want welke werkgever wil dat nou niet? Dat je medewerkers gezond zijn, ze zich betrokken voelen bij de organisatie en met plezier hun werk doen… blije medewerkers = blije klanten en dat alles zorgt voor een gezonde onderneming. Die reden is dus wel duidelijk.

Stresstoename van 40% onder medewerkers

Een bijkomstigheid door de huidige situatie is dat medewerkers inmiddels steeds meer stressklachten ervaren. We horen een stijging van 40%! In het begin vond men het nieuwe werken eigenlijk wel fijn en er was veel begrip voor elkaar. Inmiddels komen we er achter dat de hele dag videobellen enorm vermoeiend is. Onze lontjes worden daardoor steeds korter en met name de jongere medewerkers geven aan dat ze steeds meer moeite hebben om hun werk- en privé balans op orde te krijgen. Dit is gemiddeld bij 1/3 van de medewerkers het geval volgens de HR managers die wij spreken. Daar wil je als werkgever toch iets mee en wij kunnen daarbij helpen.

Wat levert het op?

Wat wij echter helaas met regelmaat terughoren is dat daar nu geen budget voor is of dat ze nog niet precies weten wat ze dan willen, of ze blijven nog wel even doen wat ze al deden. Maar onze vraag is dan: “Wat levert je dat nou daadwerkelijk op?”

Als je wilt afvallen of een betere conditie wil dan helpt er alleen over te praten niet en blijven doen wat je deed ook niet, anders was het niet nodig om er iets aan te doen. Dus waarom zou dat in dit geval wel helpen denk je? 

We delen een kleine oefening met je… Aan jou de vraag om vandaag eens een lijstje te maken, gewoon voor jezelf, met wat je allemaal wilt (of denkt te willen) en zet daar eens achter wat je dan zou moeten opgeven/veranderen/loslaten en bepaal dan opnieuw of je het echt wilt.

Dan zul je zien dat je je ook aan je keuzes kunt houden. Zo is dat ook voor jullie medewerkers. Ze kunnen zelf al veel doen om hun situatie te verbeteren, ze moeten alleen een beetje begeleid worden in het hoe en wat.

Wil jij ook weten hoe je jouw medewerkers kunt helpen met het vinden van een betere werk- & privé balans? 

Informeer nu naar onze gratis webinar ‘gezonde werk & privebalans’, welke we hebben ontwikkeld in samenwerking met onze partner Academycoaching.

Laat ons jouw organisatie helpen!

Mochten wij op het gebied van zelfontwikkeling, teambuilding of online workshops iets kunnen doen voor jouw organisatie, neem gerust contact op!

Fleur van den Horn, Co-founder SAM

Email me op fleur@samapp.nl of bel naar 06 5755 9650

About