Maak medewerker zélf ook verantwoordelijk voor zijn/haar
mentale welzijn

by

In een onderzoek over de toekomst van werk en over actuele thema’s die spelen op de werkvloer uitgevoerd door ADP onder 32.000 werknemers wereldwijd – waarvan 1.904 in Nederland, blijkt dat werkstress al voor de coronauitbraak flink aan het stijgen was. De huidige situatie zal medewerkers niet geruster maken.

Een aantal cijfers (de effecten van corona zijn hierin dus nog niet meegenomen):

 • 15% voelt zich stressvrij (ten opzichte van 22 % vorig jaar)
 • 55% ervaart minstens 1 keer per week stress op het werk

Je zou kunnen zeggen dat stressklachten de grote gemene deler voor werknemers is, maar erover praten over wat dat met je doet is voor velen nog steeds taboe. 

 • slechts 27% van de werknemers in Nederland voelt zich comfortabel om de eigen geestelijke gezondheid met zijn manager of leidinggevende te bespreken 
 • 19% praat er liever met helemaal niemand op het werk over
 • 31% durft de kwestie aan te snijden met goede vrienden op het werk
 • 43%  staat open voor een gesprek over dit thema met collega’s

Het is extra belangrijk goed op elkaar te letten!

Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland meent dat het gesprek over iemands mentale gezondheid of stress op het werk best op gang mag komen vanuit de werkgever. “Niet iedereen zal uit zichzelf dit onderwerp aanstippen bij een gesprek met zijn of haar leidinggevende. Zeker niet in tijden dat er al veel druk ligt op organisaties en leidinggevenden. Ik weet echter dat als er vanuit oprechte interesse naar gevraagd wordt, dit door medewerkers juist gewaardeerd wordt en aanleiding kan geven tot meer openheid. De huidige crisis raakt ons allemaal, daarom is het extra belangrijk om goed op elkaar te letten.”

Medewerker zelf óók verantwoordelijk

Vanuit SAM zijn we van mening dat een medewerker hier zelf ook de verantwoordelijkheid voor mag dragen, en dat een werkgever hierin hoort te faciliteren.

Door het vrijblijvend aanbieden van ons team traject ‘Minder stress tijdens werk‘ geef je jouw medewerkers vanuit autonomie de keuze om hieraan deel te nemen. Voelt iemand zich niet comfortabel om over zijn/haar gevoelens te praten, respecteer iemand dan vanuit deze keuze. Wil iemand dat wel, zorg dan dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd binnen het team waarin je vertrouwelijk (alles blijft binnenskamers) met elkaars feedback omgaat. 

Saamhorigheid & betrokkenheid teams

Medewerkers en teams die dit nu al gebruiken zijn unaniem enthousiast: “Veel inzichten, wat fijn dit samen te doen, privé-zaken bespreekbaar maken voelt goed, zo zit ik er niet alleen in” zijn een aantal van de reacties die wij mochten ontvangen.

Nieuw: team traject 
‘Minder stress tijdens je werk’
voor meer werkplezier, energie en productiviteit

Om het jou makkelijker te maken en de medewerkers van jouw organisatie per direct al te ondersteunen bij het aanpakken van stress tijdens het werk hebben wij 2 nieuwe mooie, laagdrempelige trajecten ontwikkeld samen met een van onze aangesloten coaches.

De trajecten zijn een mix van blended learning waarbij we niet eenmalig een workshop of oefening inzetten maar gedurende een periode van 90 DAGEN* met het thema aan de slag gaan!
*Dat is de tijd die minstens nodig is om nieuwe vaardigheden aan te leren en patronen te veranderen. Heel duurzaam & effectief dus!

Voor wie is het?
Deze trajecten zijn in te zetten door elke leidinggevende die het belang kent om haar/zijn teamleden op de eerste plaats te zetten, streeft naar (meer) saamhorigheid binnen het team en individueel maar ook in groepsverband wil kijken hoe er gezamenlijk gewerkt kan worden aan verlaging van stress tijdens het werk. En voor alle teamleden die de positieve effecten van meer energie, plezier, balans, voldoening en productiviteit willen ervaren en bereid zijn daar zelf regie over te nemen.

TRAJECT TEAM CHALLENGE
(zelf doen met je eigen team)

Wat kun je verwachten?

 • Start zelf de team challenge vanuit de SAM app samen met je team
 • 3 maanden alle deelnemers toegang tot onze zelf-coaching app met honderden tips & challenges over diverse thema’s
 • 3 maanden email begeleiding voor alle deelnemers als een stok achter de deur en om het geleerde te borgen
 • 30 minuten alle deelnemers 1-1 coaching
 • 2 x 30 minuten Q&A teamsessie

€ 1500 excl BTW voor het hele traject per team! (max 10 personen)

TRAJECT WORKSHOP
(laten faciliteren door SAM)

Wat kun je verwachten?

 • Start met een workshop gefaciliteerd door een van onze coaches / trainers
 • 3 maanden alle deelnemers toegang tot onze zelf-coaching app met honderden tips & challenges over diverse thema’s
 • 3 maanden email begeleiding voor alle deelnemer als een stok achter de deur en om het geleerde te borgen
 • 30 minuten alle deelnemers 1-1 coaching
 • 2 x 30 minuten Q&A teamsessie

€ 2300 excl BTW voor het hele traject per team! (max 10 personen)

Iets voor jouw organisatie?

Mochten wij hierin iets voor jouw organisatie kunnen betekenen of zijn er nog vragen of wensen, neem gerust contact op!

Fleur van den Horn, Co-founder SAM

Email me op fleur@samapp.nl of bel naar 06 5755 9650

About