Doe regelmatig een vitaliteit check

by

We zijn aangekomen bij #6 uit het overzicht van de top 10 HR trends die het meest belangrijk waren voor de ‘2020 workplace’ uit Forbes Magazine. Hier delen we de belangrijkste take-aways en ons advies met je, zodat ook jij over kunt gaan tot actie en jouw organisatie gezond kan houden. Wetende wat we nu weten sinds de uitbraak van Corona is het interessant om de balans eens tussentijds op te maken om te zien welke trends ondanks alles nog steeds het belangrijkst zijn, waar we nog kunnen en mogen bijsturen en wat er nu al is uitgekomen. 

Vorige weken keken we naar #1 ‘Start met het focussen op het ‘wellbeing’ van de medewerker‘ en #5 ‘Zie soft skills als power skills‘. Nu dus meer over #6 van deze lijst:

# 6) Doe regelmatig een check of de psychische, emotionele en fysieke conditie in de werkomgeving nog op orde zijn.

Veel bedrijven denken bij het creëren van een gezonde werkomgeving gelijk aan fitness centra, zit/sta bureaus of zelfs meditatieruimtes. Dit zijn zomaar een aantal zaken die veel en vaak worden ingezet en die gezamenlijk onderdeel uitmaken van de vele miljoenen die in 2019 door bedrijven werden uitgegeven. Maar de vraag is, helpt dit? 

En nu helemaal, want die centra en ruimtes in de kantoorpanden staan er vandaag de dag leeg bij. Door veel bedrijven is er sinds de coronamaatregelen gefaciliteerd in een werkplek thuis en misschien een sportschoolabonnement, maar daar houdt het dan ook bij op. Terwijl veel medewerkers destijds aangaven vooral een aantal andere basisbehoeftes te hebben zoals een goede luchtkwaliteit, natuurlijk licht en de mogelijkheid om de werkplek te personaliseren. Als het een beetje meezit zijn de thuiswerkers daarin wel vooruitgegaan. Maar hoe zit het met hun psychische en emotionele gezondheid? Hoe wordt daarin geïnvesteerd? Want die zaken hebben niets met de fysieke werkplek te maken, waar je ook bent of gaat, je neemt deze altijd met je mee.

Ons advies
Houd je medewerkers preventief gezond en daarmee ook je bedrijf en daar kun je als werkgever én als werknemer SAMen heel veel aan doen! Maar hoe doe je dat?

Stap 1: krijg inzicht

Heb je nog geen goed zicht hoe het met jouw medewerkers gaat, dan adviseren we je altijd te starten met een 0-meting. Deze metingen geven zowel inzicht voor de medewerkers zelf, maar het is ook mogelijk op organisatie niveau inzicht te krijgen.   Voor een check op de fysieke gezondheid en de mentale gezondheid raden we je de scans aan van onze partners Simple Check en StartVitaal

Stap 2: kom in actie

Met de inzichten vanuit de scans, ga je vervolgens over tot actie. Je weet nu waar de aandachtspunten liggen, en medewerkers zijn zélf ook verantwoordelijk voor hun mentale welzijn. Op onze eigen SAM app vullen medewerkers hun persoonlijke score in op de 6 belangrijkste levensthema’s. Deze waardevolle informatie, maar ook welke thema’s in jouw organisatie spelen en aandacht nodig hebben delen wij met je, uiteraard anoniem, bij afname van onze app voor meer dan 50 personen voor tenminste 3 maanden.

Neem contact met ons mocht je meer informatie hierover willen ontvangen.

Fleur van den Horn, Co-founder SAM

Email me op fleur@samapp.nl of bel naar 06 5755 9650

About