Hoe zit het met jouw werk- en privébalans?

by

Vorige week besloot het kabinet om de maatregelen rond het coronavirus aan te scherpen om de tweede golf voor te blijven. Weer zoveel mogelijk thuiswerken was een van de nieuwe maatregelen. Deze oproep werd een beetje ondergesneeuwd door de discussie over de mondkapjes, terwijl deze maatregelen naar onze mening toch ook een behoorlijke klap is voor velen. Juist nu er weer een beetje, zij het in overleg, voorzichtig op kantoor werd gewerkt. We snappen waarom hiertoe besloten is, maar zoals we al eerder schreven zorgt volledig thuiswerken voor onzekerheid en angst en gaat het ten koste van de psychische gezondheid van de medewerkers. Dat zeggen niet alleen wij, dat stelden ook de arbodiensten ArboNed en Arbo Unie al eerder tijdens deze Corona crisis.

Geen afstand nemen van werk

Naast alle gezondheidsklachten door het coronavirus, ervaren veel medewerkers nek- en schouderklachten door minder ergonomisch kantoormeubilair én vervaagt ook de grens tussen privé en werk. In het oude normaal trok je de deur achter je dicht en ging je naar huis om je batterij weer op te laden. Nu kan er psychologisch veel minder tot geen afstand genomen worden. 

Oplopend verzuim

Van een van onze klanten hoorden wij dat de verzuimcijfers al in het rood beginnen te lopen. Tegelijkertijd rapporteren andere bedrijven historisch lage ziekteverzuimcijfers. De vraag is echter of dit de werkelijke gezondheid van de medewerkers weergeeft? Ziekteverzuim laat zich lastiger meten nu mensen vanuit huis werken. Niet elke medewerker meldt zich ziek nu men vanuit huis makkelijker kan bepalen wanneer men werkt.

Terughoudendheid zien we zeker ook bij psychische klachten, helemaal nu men niet zeker is van het behoud van baan en inkomen. Terwijl het door een aanhoudende stresshormoonproductie steeds moeilijker wordt om in balans te zijn.

Er is veel wat je zelf kunt doen

Waar we na de vorige golf uitkeken naar de zomer waarin al werd voorspeld dat de pandemie zou afnemen, neemt de druk nu in razend tempo toe en daarbij ook de angst. Niet alleen de cijfers van het aantal ziektegevallen door het Covid-19 virus zwellen aan, maar ook het aantal gedwongen ontslagen. Om nog maar te zwijgen van de toenemende eenzaamheid waarvan de klachten als deze te lang aanhouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out. En er is nog geen stip aan de horizon. Maar er is wel veel wat je als werkgever en als leidinggevende kunt doen!

Taak leidinggevende

Uren zoomen zonder pauze maken een ‘zoombie’ van je. Geen praatje bij de koffieautomaat of lift zorgen dat je feeling met je collega’s verliest. Dit roept allerlei vragen op. Hoe stimuleer en zorg je nu voor verbinding met elkaar als team, en met het bedrijf? Ervaren mijn medewerkers meer eenzaamheid in een meer geïsoleerde werkomgeving? Zijn er juist veel spanningen thuis nu ze op elkaars lip zitten? Redden ze het wel financieel? En hoe ziet een gezonde werkdag eruit nu werk en privé volledig door elkaar lopen? 

Nieuwe rol voor de leidinggevende

De leidinggevende heeft er een belangrijke taak bijgekregen, een coachende rol en het managen van het algehele welzijn van het team. En dat vraagt in deze tijd om ruimte voor creativiteit, terwijl juist ook alle zeilen moeten worden bijgezet om als organisatie financieel gezond te blijven. Geen makkelijke opgave, maar wel mogelijk! 

Lees hieronder verder hoe wij hou hier laagdrempelig maar doeltreffend mee kunnen helpen!

Team challenge werk- & privébalans

Ontdek hoe je de juiste balans kunt creëren tussen werk en privé door in kaart te brengen wat je energie kost én geeft, en door dagelijks bewuste keuzes te maken.

Via de team challenge werk- & privé balans ga je zelf als leidinggevende aan de slag met dit onderwerp samen met jouw team. De team challenge bestaat uit individuele stappen waarin je  allemaal kijkt naar hoe het op dit moment met de eigen balans staat en hoe je daar zelf invloed op uit kunt oefenen, zodat je een prettigere balans kunt ervaren tussen werk en privé. Maar ook uit stappen in groepsverband waarin jullie kijken naar de elementen die energie kosten, en ook naar waar alle teamleden juist energie van krijgen. Om een betere balans te kunnen ervaren is het de kunst tussen beiden te balanceren.

  • Krijg o.a. inzicht in hoe de balans op dit moment op verschillende gebieden in jouw leven en dat van jouw teamleden is verdeeld
  • Ontdek waar nu aandacht voor nodig is en creëer bewustwording op wat jullie willen en kunnen veranderen
  • Leer op een andere manier praten over balans binnen het team en bedenk samen haalbare en concrete acties

Voor wie?

Deze team challenge is geschikt voor elke leidinggevende die het belang kent om haar/zijn teamleden op de eerste plaats te zetten, streeft naar (meer) saamhorigheid binnen het team en die het beste in haar/zijn teamleden omhoog wil halen zodat zij zowel op het werk als thuis optimaal presteren. En voor ieder team waarvan de leden graag meer grip willen op hun werk- & privé balans, en daarmee op hun dagelijkse energie. 
Neem vrijblijvend contact met ons op als je hier meer over wil weten.

inclusief

Zelf-coaching app SAM
Zelf-coaching app SAM

3 maanden toegang tot onze zelf-coaching app SAM. Het aanleren van nieuwe vaardigheden duurt minimaal 6 weken en met toegang tot de app willen wij structureel bijdragen aan jouw ontwikkeling.

6-weken begeleiding via mail
6-weken begeleiding via mail

Extra begeleiding via mail gedurende 6 weken met daarin iedere week een tip of challenge die aansluit bij het onderwerp en die jou helpen bij het behalen van je doelen.

30 minuten 1-1 coaching
30 minuten 1-1 coaching

30 minuten 1-1 contact met de trainer/coach na afloop van de workshop. Deze sessie kan in overleg worden geboekt op een moment naar keuze binnen 2 maanden na afloop van de workshop.

About