Minder ziekteverzuim door preventie

by

Meer dan 60 procent van de vrouwen die zijn uitgevallen door stress of burn-out ervaren een groot taboe bij het bespreken van klachten met hun werkgever. Dit blijkt uit nieuw onderzoek naar stressgerelateerd verzuim onder vrouwen, dat is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van WOMEN Inc. en Aegon. Ook geeft een meerderheid (60 procent) aan dat er niets werd gedaan toen zij de klachten aan hun werkgever kenbaar maakten. Hierdoor komt ondersteuning vaak te laat en is het risico op (langdurig) verzuim groot. 

Weten wat er speelt
Het is belangrijk dat werkgevers weten wat er speelt en beseffen dat hun medewerkers naast hun werk ook een privé leven hebben. Wij adviseren om stressklachten bespreekbaar te maken, want naast de toenemende werkdruk blijkt de combinatie van werk en zorg de belangrijkste reden voor burn-outklachten. En vergis je niet, je kunt als werkgever nog zulke mooie werkgerelateerde interventies aandragen, bij 64% van de verzuimgevallen ligt de oorzaak in de privé-sfeer. Door louter te focussen op werkgeluk, competentie en workskills is dat dus feitelijk water naar de zee dragen!

Veel winst te behalen
Verzuim kost werkgevers jaarlijks zo’n 2,8 miljard euro. Werkstress is daarbij al jaren beroepsziekte nummer één en de aantallen nemen jaarlijks toe. Zeker nu in deze Coronacrisis. Voor werkgevers valt er dus veel winst te behalen, waarbij het belangrijk is om voor een preventieve aanpak te kiezen. Te vaak horen wij dat werkgevers inzetten op symptoombestrijding achteraf, waarbij de druk zich verplaatst naar de overige medewerkers. Persoonlijke issues bespreekbaar maken vraagt veelal om een nieuwe bedrijfscultuur waarbij men zich veilig en comfortabel voelt om in gesprek met elkaar te gaan en blijven. Dat bereik je niet in een paar maanden, maar je kunt wel besluiten om daarvoor nu de eerste stappen te zetten.

Hoe maak je (werk)stress bespreekbaar?Wij doen dat o.a. door het inzetten van team challenges via onze app, waarbij medewerkers en leidinggevenden individueel en in teamverband aan de slag gaan met oefeningen gemaakt door coaches. Laagdrempelig & interactief. Deelnemers ervaren dit als zeer doeltreffend! 

Corona vergroot risico op werkstress en verzuim
De cijfers liegen er niet om, de Corona crisis veroorzaakt een toenemende druk op het welzijn van ons allemaal. Ook van onze klanten horen we alarmerende berichten over verzuimcijfers die in het rood gaan. Dit komt volgens de medewerkerstevredenheidsonderzoeken met name door de onzekerheden en de totaal vervaagde werk-privébalans, die bij verstoring vaak leidt tot (werk)stress en psychische klachten. Bij uitval door psychische klachten is de verzuimduur gemiddeld 55 dagen en bij een burn-out zelfs 242 dagen! Je kunt je voorstellen welke kosten dit met zich meebrengt voor jou als werkgever.

Succesvolle organisaties investeren daarom het beste in de mentale gezondheid van hun medewerkers, zodat oplopend ziekteverzuim en verloop alsmede veranderde productiviteit kan worden voorkomen. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

About