74% van jongeren tot 35 jaar heeft inmiddels psychische klachten!

by

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Mensen missen vooral contact, spontaniteit en zekerheid in hun leven. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 leden van het eigen opiniepanel over de invloed van de coronacrisis op de geestelijke gezondheid van mensen in het land.

Een meerderheid zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Voor de meesten is het leven door de crisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid. 

60 procent zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van mentale klachten. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen.

Groei mentale klachten onder jongeren

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke sores van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen.

Veel jongeren lichten toe dat zij aanlopen tegen praktische problemen die hen mentaal parten spelen. Onzekerheid over een huis of baan, extra werkdruk en de zorg voor jonge kinderen zijn veelgenoemde problemen. Maar ook relatief weinig contact en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat zij mentaal in de knoop komen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Het hebben van psychische klanten heeft niet alleen effect op het privé-leven maar ook op het presteren tijdens het werk. De kans op een stijging van het aantal ziekmeldingen en verminderde productiviteit neemt toe. Daar wil je als werkgever iets mee. SAM kan je daarbij helpen! Dat doen we o.a. door de inzet van team challenges die je zowel individueel via onze app en als team doet, en die gaan over onderwerpen die zowel privé als werk gerelateerd zijn, of een combinatie daarvan.

De feedback die we terugkrijgen van zowel de managers als de medewerkers zijn meer dan lovend. Managers ervaren het als een fijne manier om te polsen hoe het met het team gaat, meer coachend leiding te geven en samen aan de slag te gaan. Medewerkers krijgen vernieuwde inzichten, ze voelen zich gesterkt omdat ze het idee hebben dat ze er samen instaan, ze vinden het fijn om gehoord en gezien te worden en voelen dat onderwerpen bespreekbaar gemaakt kunnen worden, die misschien ook privé van aard zijn. Vertrouwen staat hierin natuurlijk centraal!

Wil je meer weten over de gebruikers ervaringen? Neem gerust contact met ons op, we vertellen je hier graag meer over.

Bekijk hier onze 3 maanden corona bootcamp, waarin we jouw organisatie & medewerkers intensief begeleiden en adviseren met de mentale veerkracht. Waaronder het inzetten van een zelf-coaching app ter preventie, webinars ter ondersteuning van de managers in het coachend leidinggeven en inzetten van team challenges met eigen teams, en nog veel meer!

We vertellen je er graag meer over!

Hartelijke groet,

Fleur van den Horn, co-founder SAM | 06-5755 9650 | fleur@samapp.nl

About