4 miljoen verborgen burn-outs!

by

Volgens de voorspellingen van de experts moeten we ons klaarmaken voor een tweede Coronagolf. De regering heeft daarom weer strengere maatregelen afgekondigd en dat heeft behoorlijke impact op het moraal van velen. Daarnaast wordt bij steeds meer bedrijven grote groepen medewerkers massaal ontslag aangeboden. Al deze onzekerheden brengen veel stress met zich mee. Hierdoor zijn er veel meer Nederlanders die tegen een burn-out aan zitten. Stress door thuiswerken en baanonzekerheid zou mede oorzaak zijn, blijkt uit nieuw onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB).

Het NCPSB keek behalve naar directe aanwijzingen voor een op handen zijnde burn-out ook naar indirecte factoren als een verminderd analytisch vermogen en slechtere omgang met conflicten. Voorzitter Theo Immers reageert in het AD: “We zien door de coronacrisis de risicogroep ontzettend stijgen. 56 procent van de werkenden valt binnen nul tot zes maanden uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019, toen we dit onderzoek ook uitvoerden, was dat 17 procent.”  

Volgens het onderzoek zijn er 4 miljoen ‘verborgen burn-outs’: mensen die binnen een half jaar dreigen om te vallen als er niets verandert. 

Hoe ga je daar als organisatie mee om?

De meest succesvolle bedrijven investeren in mindere tijden juist in het bedrijf om zowel de organisatie gezond te houden als de concurrentie vóór te blijven. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt adviseren wij ook om juist nu te investeren in de medewerkers die na mogelijke ontslagrondes overblijven. Hen nu gezond houden zal helpen om met minder mensen toch productief te blijven.  

Wat zijn de gevolgen van stress?

Allereerst willen we aangeven dat stress niet per definitie slecht is. Kortdurende stress helpt ons te focussen en concentreren op datgene wat we aan het doen zijn en de effectiviteit neemt toe. Als dit te lang aanhoudt gaat het echter ten koste van de productiviteit, deze daalt gemiddeld 30%. Je raakt er door uitgeput, kunt je steeds slechter concentreren en het aantal fouten neemt toe. Het gevolg is een frequenter kortstondig verzuim om weer op te laden en als de oorzaken van de stress niet verminderen kan dit resulteren in een burn-out en langdurig verzuim. 

TNO voorspelt dat 17-20% van de medewerkers tot de risicogroep behoort om uit te vallen door stress (psychisch verzuim). Het zorgwekkende is dat circa 95% van de mensen deze uitval niet ziet aankomen. Wanneer dit gebeurt, zal het ziekteverzuim exponentieel toenemen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Wij zijn er van overtuigd dat wanneer je preventief over de juiste kennis en middelen beschikt om op de voor jou juiste manier om te gaan met stressfactoren in je leven, je veel leed kunt besparen. Voor jezelf, je omgeving en dus ook voor je werkgever. Het betekend meer productiviteit, minder fouten en minder uitval. Dat vertaald zich als volgt:

  • Onderzoek van Cap Gemini in opdracht van het Ministerie van SZ&W toont aan dat 1% productiviteitsstijging gemiddeld € 950,- extra omzet oplevert voor de werkgever. En dat zonder extra kosten; dubbele winst dus. 
  • Uitval van een collega betekent voor andere collega’s extra werk en processen die stilvallen. De foutkans wordt hierdoor hoger en fouten oplossen kost gemiddeld 10 x meer dan ze voorkomen.
  • In 2019 was de gemiddelde duur van een burn-out 294 dagen. Ondernemersnetwerk MKB Servicedesk rekende uit dat de verzuimkosten gebaseerd op zowel de directe als indirecte kosten bij een gemiddeld jaarinkomen in Nederland €410,- per dag bedragen, dat is dus €120.540,- in totaal!!!

Hoe kun je stress herkennen en wat kun je er aan doen?

Iedereen is uniek en zal dus anders reageren op stress. Er zijn wel een aantal algemene kenmerken waaraan langdurige stress te herkennen is die we hier met je delen.

  • Denken: snel afgeleid zijn, moeite hebben met concentreren, piekeren, vergeetachtigheid;
  • Emoties: moeilijk kunnen ontspannen, prikkelbaar zijn, somberheid, angst;
  • Lichaam: vermoeidheid of juist heel energiek zijn, gespannen gevoel, rusteloosheid, zweten, sneller schrikken, hoofdpijn, veranderde eetlust of slaapmoeilijkheden;
  • Gedrag: je afzonderen, moeite om taken af te maken, in ruzies of discussies betrokken raken;
  • Algemeen: de dwanggedachten of dwanghandelingen (bijvoorbeeld bij smetvrees en hypochondrie) nemen toe.

Wat kan je er als werkgever aan doen?

Het hebben van psychische klanten heeft niet alleen effect op het privé-leven maar ook op het presteren tijdens het werk. De kans op een stijging van het aantal ziekmeldingen en verminderde productiviteit neemt toe. Daar wil je als werkgever iets mee. SAM kan je daarbij helpen! Dat doen we inmiddels al voor andere teams door de inzet van bijvoorbeeld team challenges die je zowel individueel via onze app en als team doet, en die gaan over onderwerpen die zowel prive als werk gerelateerd zijn. 

De feedback die we terugkrijgen van zowel de managers als de medewerkers zijn meer dan lovend. Managers ervaren het als een fijne manier om te polsen hoe het met het team gaat, meer coachend leiding te geven en samen aan de slag te gaan. Medewerkers krijgen vernieuwde inzichten, ze voelen zich gesterkt omdat ze het idee hebben dat ze er samen instaan, etc. en voelen dat onderwerpen bespreekbaar gemaakt kunnen worden, die misschien ook prive van aard zijn. Vertrouwen staat hierin natuurlijk centraal!

Wil je meer weten over de gebruikers ervaringen? Neem gerust contact met ons op, we vertellen je hier graag meer over. 

Direct aan de slag?

Bekijk hier onze 3 maanden corona bootcamp, waarin we jouw organisatie & medewerkers intensief begeleiden en adviseren met de mentale veerkracht. Waaronder het inzetten van een zelf-coaching app ter preventie, webinars ter ondersteuning van de managers in het coachend leidinggeven en inzetten van team challenges met eigen teams, en nog veel meer!

We vertellen je er graag meer over!

Hartelijke groet,

Fleur van den Horn, co-founder SAM | 06-5755 9650 | fleur@samapp.nl

About