De besmettelijkheid van leiderschap

by

Door de jaren heen zijn we door veel verschillende leiderschapsstijlen gegaan. Het traditionele leiderschap waarin aspecten als autoritair, directief en topdown belangrijk zijn is inmiddels veelal van het toneel verdwenen. De opvolging van deze stijl was het transformationele leiderschap, maar ook deze vorm heeft inmiddels zijn beste tijd gehad. Tegenwoordig is het contextuele leiderschap populair. Deze richt zich op het opbouwen van relaties en voornamelijk op het meebewegen met de dynamiek van de samenleving en alles wat daaraan vasthangt. Zoals de economie en dus ook het bedrijf zelf. 

Samen
Deze laatste vorm van leiderschap is in deze tijd van de coronacrisis ontzettend belangrijk. Er moet gestreefd worden naar het versterken van de samenwerking tussen de medewerkers en teams. Zodat zij optimaal kunnen blijven functioneren en uiteraard ook blijven ontwikkelen. Een goede leider geeft in deze tijd de ruimte aan zijn of haar medewerkers om zelf te bepalen ‘hoe’ het werk gedaan wordt. Een directieve houding, zonder empathie, werkt helemaal in deze tijden averechts. Bovendien werkt contextueel leiderschap besmettelijk en wordt er zo ruimte gecreëerd voor gedeeld leiderschap. Dit leidt weer tot een stijging van het verantwoordelijkheidsgevoel binnen het team. Een micro-versie van het nationale verantwoordelijkheidsgevoel #samensterk. 

Controle
Organisatiepsycholoog Anje-Marijcke van Boxtel waarschuwt echter wel dat deze vorm van leiderschap nu extra discipline verlangt. “Door de paniek van deze crisis, die veel bedrijven rechtstreeks bedreigt in hun voortbestaan, schieten veel leiders juist terug in de oude groef van traditioneel leiderschap. Alles is onzeker en dus willen sommige leiders de controle terug. Een begrijpelijke reactie die soms tot bizarre situaties leidt. Ik hoorde van een sportschoolhouder die zijn werknemers verplichtte om acht uur per dag aanwezig te zijn, terwijl er geen klant mocht binnenkomen. En wat dacht je van die manager die van zijn werknemers ieder half uur een selfie eiste, waarop ze thuis achter hun laptop zaten? Tja. Controle is een illusie in een complexe onvoorspelbare wereld.”

Effectief
Een belangrijke tip die Van Boxtel meegeeft is, focus op wat wel goed gaat. Als je alleen focust op wat slecht ging of wat de verbeterpunten zijn, dan gaat dit ten koste van het werkplezier en dit heeft uiteraard weer gevolgen voor de prestaties. Van Boxtel stelt zelfs dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het positief benoemen van effectief gedrag leidt tot een prestatieverbetering van gemiddeld 35%. Leg je de nadruk op de gemaakte fouten dan daalt die prestatie met 23%. Dit verschil komt vooral omdat ons brein bij positieve feedback endorfine aanmaakt. Hierdoor stijgt ons welbevinden, kan je sneller leren en neemt je veerkracht toe. Uiteraard moet je medewerkers altijd blijven helpen bij het leren van de gemaakte fouten. Maar de grootste leercurve creëer je met het erkennen van effectief gedrag.

Wil je de managers binnen jouw organisatie ook het contextuele leiderschap eigen laten maken? Neem dan contact met ons op, we hebben een heel team klaar staan die jou hierbij kan helpen.

Wat kan SAM voor jouw organisatie betekenen?

Voor het versterken van de betrokkenheid en het blijven voeren van een dialoog biedt SAM twee unieke producten. Namelijk, team challenges en leiderschap workshops.   

Inzetten van team challenges via onze app – laagdrempelig met een high impact!

SAM heeft een groot aanbod van team challenges die in samenwerking ontwikkeld met een groot netwerk aan coaches.  Het helpt leiders en teams bij de tweezijdige en onderlinge communicatie (dialoog) binnen het team. De team challenges bestaan uit individuele en groepsoefeningen. Daarnaast kunnen alle betrokkenen ook zelf actief aan de slag binnen de app, bijvoorbeeld door het verdiepen in een specifieke uitdaging die privé van aard is.

Leiderschap workshops

Fundamenteel voor het succes van iedere organisatie is de kracht van haar leiders. Hoe betrokken en productief medewerkers zijn, wordt sterk beïnvloed door hun leidinggevenden. SAM biedt een aantal praktische en bondige virtuele workshops die leiders begeleiden in het ontwikkelen van inzichten en vaardigheden die hun team en omgeving op een positieve manier beïnvloeden en verrijken.

We komen graag met je in contact!

Hartelijke groet, 

Fleur van den Horn, co-founder SAM

www.samapp.nl | 06 – 5755 9650 | fleur@samapp.nl

About