De balans tussen boreout en burnout!

by

Een voetbalteam moet na de corona onderbreking weer in de flow komen, een artiest probeert zijn creatieve flow terug te vinden en door de coronacrisis zijn we in een hele andere werkflow terecht gekomen. We gebruiken het woord ‘flow’ te pas en te onpas. Is het een (te) populair woord geworden of is het inderdaad het Utopia waar we altijd naar moeten blijven streven?

Maar wat is flow eigenlijk?

Het woord is populair geworden nadat de Amerikaans Hongaarse professor psychologie Mihaly Csikszentmihalyi er meerdere boeken over heeft geschreven. Csikszentmihalyi stelt dat wij bewegen tussen twee uitersten, aan de ene zijde angst en stress die werk met zich meebrengt en aan de andere zijde passiviteit en verveling in onze vrije tijd. Het uitgangspunt van in de flow zijn is bezig zijn met taken die een grote vaardigheid en toewijding vereisen. Volgens de professor beleven wij onze gelukkigste momenten als we in de flow zijn. 

Waarom is flow belangrijk op de werkvloer?

Flow ontstaat wanneer de capaciteiten van medewerkers volledig benut worden, waarin hun positieve eigenschappen worden ingezet en ze worden gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen. Het is de balans tussen een boreout en een burnout. Om op de werkvloer in de flow te belanden is het dus ook belangrijk dat er aandacht is voor de mentale veerkracht van medewerkers. Want als je mentaal voldoende weerbaar bent, dan heb je de energie en motivatie om taken op te pakken die een grotere vaardigheid en toewijding vereisen. 

Hoe kom je in een flow?

Er zijn een aantal aspecten die positief en negatief bijdragen aan de flow. Positieve aspecten:

  • Open houding
  • Zingeving
  • Zelfvertrouwen
  • Uitdaging
  • Leergierig

Negatieve aspecten:

  • Gesloten houding
  • (Chronisch) ziek zijn
  • Angstig
  • Niet open staan voor nieuwe dingen
  • Geen zingeving

In de SAM app staan 6 thema’s centraal namelijk, persoonlijke groei, gezondheid, relatie, familie / vrienden, financiën en werk / carrière. Al deze 6 thema’s dragen bij aan het versterken van de mentale weerbaarheid van medewerkers, het geeft helder aan binnen welke thema’s zij zich het meeste kunnen ontwikkelen en zo het snelste in een flow terecht kunnen komen. 

MEER WETEN?

Benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan nu contact met ons op en we vertellen het je graag in een persoonlijk (video)gesprek. 

Ik sta je graag te woord! 

Hartelijke groet,

Fleur van den Horn, co-founder SAM


About