Wat zijn voor jou de gevolgen van ‘zoveel mogelijk thuiswerken’?

by

Dit is alweer de 10de week dat we in Nederland massaal zijn gaan thuiswerken. En als we naar de woorden van premier Rutte luisteren komt hier voorlopig geen verandering in. We moeten met z’n allen ‘zoveel mogelijk thuiswerken’. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen hiervan?

De nationale vacaturebank heeft onlangs in een onderzoek ruim duizend respondenten gevraagd naar hun ervaringen. 47% gaf aan zo snel mogelijk weer naar het kantoor te willen. Dat betekent dus ook dat de andere helft wel kan wennen aan het thuiswerken. Oftewel, er is grote verdeeldheid onder de respondenten. Ook arbeidspsychologen geven aan zowel positieve als negatieve geluiden te horen. 

De grootste uitdagingen zijn het gemis van structuur, sociale interactie op de werkvloer en afgenomen concentratie. Er is geen balans meer tussen werk en privé, alles is privé maar toch ook werk. Deze onduidelijkheid zorgt vervolgens weer tot stress en uitputting. 

De positieve geluiden komen vooral vanuit medewerkers die voor de coronacrisis ook al graag thuis wilden werken. Maar dit werd niet altijd of genoeg toegestaan vanuit de werkgever. Andere positieve aspecten zijn de flexibiliteit in eigen werkuren, minder reistijd en voor sommigen juist betere concentratie.

Ondanks deze positieve geluiden moeten wij toch echt aandacht hebben voor de groep medewerkers die het vooral als negatief ervaren. Als deze negatieve ervaringen blijven voortduren is het slechts wachten op de uitval van werknemers. En als het 47% van de medewerkers betreft zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom is het zo belangrijk om preventief aan de mentale veerkracht van medewerkers te werken.

Met de SAM app kan je op grote schaal een gepersonaliseerde aanpak uitrollen. Binnen de app staan namelijk verschillende onderwerpen centraal, van ‘familie / vrienden’ en ‘financiën’ tot ‘persoonlijke groei’ en ‘werk / carrière’. Zo kan iedere medewerker aan de slag met het onderwerp waar hij of zij het meeste behoefte aan heeft. 

Daarnaast kan je als werkgever plenaire workshops en webinars organiseren over onderwerpen waar relatief veel werknemers mee worstelen. Met de SAM app kan je, ook in deze tijd van sociale onthouding, een digitale vinger aan de pols te houden. 

Zet nu de belangrijke eerst stappen richting een gezonde werk en privé balans en start met de 90 dagen Corona Bootcamp die de mentale veerkracht van medewerkers versterkt.

De 90-dagen Corona Bootcamp die de ‘mentale veerkracht’ versterkt!

Midden in deze crisis is het belang van mentale veerkracht en sociale verbondenheid tussen collega’s, familie & vrienden belangrijker dan ooit! Rekening houdend met de huidige onzekerheid, de geslonken budgetten en sociale onthouding, hebben wij een speciale 90-dagen bootcamp ontwikkeld. 

Het is een compleet programma dat zich effectief richt op het versterken van de mentale veerkracht van alle medewerkers. Ze kunnen direct hiermee aan de slag

Wat kan ik verwachten?

  • Alle medewerkers van jouw organisatie krijgen 90 dagen toegang tot de zelf-coaching app SAM die zich richt op preventie.
  • Prikkelende tips & challenges, die de medewerkers zelfstandig of als team kunnen doorlopen.
  • Het begeleiden van de managers in hoe je op afstand coachend kan leidinggeven. Inclusief 3 premium team challenges, oftewel 1 per maand.
  • 2-wekelijkse management rapportages: inzicht in de aandachtspunten in een organisatie, uiteraard met behoud van privacy.
  • Inzet van 1-1 coaching

Meer weten?

Neem contact met me op! Dat kan via fleur@samapp.nl of te bellen naar 06-5755 9650.

Ik sta je graag te woord!

Hartelijke groet,

Fleur van den Horn, co-founder SAM

About