Thuiswerken door Corona, zo geef je leiding op afstand

by

Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag werd duidelijk, dat de maatregelen die genomen zijn nog de hele maand zullen voortduren en daarom zullen jullie ongetwijfeld ook hard bezig zijn, om er voor te zorgen dat het goed gaat met de medewerkers. Al is het maar opdat ze hun baan en inkomsten behouden. En ze, zodra de hele crisis achter de rug is, niet massaal omvallen door het extra harde werken of juist door het thuis zitten, of dat ze zich niet meer betrokken voelen bij de organisatie. 

Nu en ook straks, zijn de medewerkers harder nodig dan ooit! Want wat is een bedrijf zonder medewerkers? Ze zijn toch echt het grootste kapitaal. Dus is het belangrijk om aandacht te (blijven) schenken aan hun welzijn. 

In tijden van crisis kijken medewerkers meer dan ooit naar de leidinggevenden in de organisatie

1,5 meter afstand en zoveel mogelijk thuisblijven helpt weliswaar om het virus op afstand te houden, maar het vraagt nogal wat van de mens. De mentale gezondheid doet wat dat betreft niet onder voor de fysieke gezondheid. De onzekerheid, de negatieve verhalen uit de media, het op elkaars lip zitten terwijl er gewoon doorgewerkt mag worden, misschien zelfs harder dan ooit omdat je in een vitale beroepsgroep werkt. Of de angst dat je door het aanvragen van arbeidstijdverkorting in de financiëleproblemen kan raken. Het is een uitdaging, nu en ook straks. Laten we daar niet te licht over denken. Maar toch is het enorm belangrijk om positief te blijven en de medewerkers daar handvatten voor te geven.

Dus blijf als manager communiceren met je team en blijf in verbinding. En niet alleen jij, maar alle managers met hun teams. Vergis je niet dat er veel onzekerheden zijn onder de medewerkers qua werk en financiën, gezondheid van zichzelf of familieleden  en/of medewerkers die een afstand ervaren ten opzichte van werk en collega’s. 

We hebben in de bijlage alvast een aantal van onze team challenges voor je uitgelicht, om de onderlinge communicatie, saamhorigheid en betrokkenheid bij de medewerkers te vergroten. Nog krachtiger is de mogelijkheid om deze challenges aan te bieden als een online georganiseerde workshop, zodat ook de manager hier actief aan kan deelnemen. Je leest er alles over in de pdf.

SAM is er voor alle lagen in de organisatie, van medewerker tot leidinggevende 
Ben je benieuwd wat wij verder allemaal bieden op het gebied van e-health en duurzame inzetbaarheid voor jouw organisatie? Bekijk hier alle mogelijkheden

Of neem contact op met Fleur van den Horn via fleur@samapp.nl of bel: 06-5755 9650.

About