De ROI van duurzame inzetbaarheid

by

Duurzame inzetbaarheid is een hot topic binnen HR en ongetwijfeld ook voor jou geen onbekende term. Maar wat is het eigenlijk? Volgens het ministerie van SZW gaat het over bedrijven die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, zodat zij meer werkplezier ervaren, er minder ziekteverzuim is binnen de organisatie én een hogere arbeidsproductiviteit. Dit alles met als reden dat mensen steeds langer zullen doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt.

Ik moest het een paar keer lezen, want er wordt in 2 zinnen veel gezegd. Ik zet ze even onder elkaar. Het gaat over:

 • de gezondheid van de medewerkers
 • de betrokkenheid van de medewerkers
 • de ontwikkeling van de medewerkers

Dit levert als winst voor de werkgever op:

 • meer werkplezier, dus minder verloop, dus kostenbesparing
 • minder ziekteverzuim, dus flinke kostenbesparing
 • hogere arbeidsproductiviteit, dus meer omzet

Het is daarmee direct duidelijk dat investeren in duurzame inzetbaarheid voor elke organisatie, groot en klein, loont. Want welke werkgever wil dat nou niet? Dat je medewerkers gezond zijn, ze zich betrokken voelen bij de organisatie en met plezier hun werk doen… blije medewerkers = blije klanten en dat alles zorgt voor een gezonde onderneming. Die reden is dus wel duidelijk.

Maatschappelijk belang & de vergrijzing

Naast wat het voor de onderneming oplevert en wat minder vaak belicht wordt, is dat we in Nederland te kampen hebben met een toenemende vergrijzing. Doordat men steeds ouder wordt, is er ook steeds meer geld nodig voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, want ouder worden komt nu eenmaal vaak met gebreken. De noodzaak dat het aantal werkenden aan het werk blijft neemt daardoor toe en de druk die op hen ligt ook, en we weten allemaal dat te grote druk kan leiden tot uitval. Het merendeel van de mensen wil graag tot het 65levensjaar blijven werken en niet langer, maar dat is onmogelijk als je het onderstaande figuur bekijkt.

Nog niet zo heel lang geleden, pak hem beet 50 jaar, was niet alleen de gemiddelde levensverwachting lager, maar waren er relatief gezien meer mensen in de werkende leeftijdsgroep ten opzicht van de groep niet werkend die konden opdraaien voor de kosten. Slechts 5% van de inwoners in Nederland was ouder dan 65 en pak hem beet 55% kon bijdragen aan de kosten van deze ouderen. Nu is ongeveer 20% boven de 65 jaar en over 40 jaar (wanneer de gemiddelde lezer van dit artikel vermoedelijk toch echt wel met pensioen zal willen zijn) is het aantal ouderen toegenomen tot 25%. Het aantal mensen dat kan bijdragen aan de zorgkosten ligt dan ook op 55% maar er komen steeds meer mensen die te kampen hebben met allerlei uiteenlopende klachten, waardoor ze niet aan het werk zijn. Daarom is het absolute noodzaak dat steeds meer oudere medewerkers kunnen blijven deelnemen aan het arbeidsproces en moet het aantal medewerkers dat uitvalt door ziekteverzuim drastisch omlaag. Logisch toch?

Daar komt bij dat als de voorspellingen kloppen er steeds meer banen gaan verdwijnen waardoor het aanleren van nieuwe vaardigheden enorm belangrijk wordt, zodat deze mensen op een andere manier kunnen worden ingezet.

INVESTEREN IN DUURZAME INZETBAARHEID IS EXTREEM BELANGRIJK

Dit maakt het investeren in duurzame inzetbaarheid zo belangrijk en net als met zoveel dingen is de oplossing simpel, en toch blijkt het vaak de perceptie dat het moeilijk is. Laten we beginnen door ervoor te zorgen dat duurzame inzetbaarheid deel uitmaakt van het dagelijks leven binnen de organisatie. Nu is het nog veel te vaak het ondergeschoven kindje en dan gaat het niet werken. “Ja, we willen er ook nog iets mee.” Dat gaat hem dus niet worden! Het is net als met alles een doel hebben, een plan maken en actie. En niet 1 keer, nee keer op keer op keer. Wat is het grote plaatje, wat willen we? En hoe gaan we dat doen en knippen we het op in stappen zodat we er iedere dag mee bezig zijn, bewust en onbewust. Te druk? Juist door het eens goed te bespreken en in een stappenplan om te zetten kun je uiteindelijk tijd besparen. Eenmaal goed neergezet kan het gewoon herhaald worden.

En dat gaat verder dan het beschikbaar stellen van een persoonlijk budget, want 1 op de 5 organisaties biedt een persoonlijk opleidingsbudget, dat door slechts 18% van de medewerkers wordt benut. Volgens Aukje Nauta(arbeids- en organisatiepsycholoog) die onlangs een webinar gaf over duurzame inzetbaarheid, is dit budget vergelijkbaar met het geven van een VVV- of cadeaubon, die vervolgens in een laatje terecht komt en waarvan men het bestaan vergeet. Het gaat dus om de dialoog aan te gaan met de medewerkers en samen met hen te kijken waaraan dit geld kan worden besteed. Het is namelijk ook de verantwoordelijkheid van de medewerkers zelf om er voor te zorgen dat men gezond en weerbaar is. En daarbij kan men dus ook heel veel zelf doen.

En het is een misvatting volgens Aukje dat werknemers niet bezig zijn met hun duurzame inzetbaarheid zoals 52% van de werkgevers aangeeft in een onderzoek van AWVN in 2019. Onderzoek van TNO in 2018 geeft namelijk aan dat 47% van de werknemers vindt onvoldoende regelmogelijkheden en sociale steun te krijgen.

Volgens professor Van der Klink zijn er 7 zaken die voor medewerkers het meest waardevol zijn als het op hun werk aankomt:

 • Kennis en vaardigheden gebruiken
 • Kennis en vaardigheden ontwikkelen
 • Betrokken worden bij belangrijke beslissingen
 • Betekenisvolle werkcontacten hebben en opbouwen
 • Eigen doelen stellen
 • Een goed inkomen verdienen
 • Bijdragen aan het creëren van iets waardevols

ACTIEPLAN

Deze lijst kan zo worden omgezet in het actieplan. En als je nog op zoek bent naar een geweldige manier om jouw medewerkers hun kennis en vaardigheden te laten ontwikkelen die verder gaat dan alleen de skills die ze voor hun werk nodig hebben, lees dan vooral helemaal door tot aan het einde van het artikel!

Maar eerst, als we er de winst voor de organisatie weer even bij pakken om te zien waarom investeren in duurzame inzetbaarheid wel degelijk loont:

 • meer werkplezier, dus minder verloop, dus kostenbesparing

Als we naar het bovenstaande lijstje kijken, weet je dus gelijk waar er winst te behalen valt binnen jouw organisatie. Aan welke van deze 7 punten wordt er bijgedragen en bespreek de mogelijkheden met de medewerkers, zodat zij ook daadwerkelijk eigenaarschap kunnen claimen! Als men onvoldoende werkplezier ervaart gaat men weg en zeker in het huidige arbeidsklimaat is daar ook volop mogelijkheid toe. Helemaal de millennials zijn hier heel gevoelig voor. En wat denk je dat het kost om telkens nieuwe medewerkers in te werken? Daar kan ik nog wel een andere blog over schrijven, maar ik denk dat je zelf wel een beeld zult hebben.

 • minder ziekteverzuim, dus flinke kostenbesparing

Medewerkers die zich betrokken voelen, het gevoel hebben ergens aan bij te dragen en die weten dat ze als onderdeel van het grote geheel belangrijk zijn, zullen zich minder snel ziekmelden. En als je weet dat 1 enkele verzuimdag gemiddeld tussen de 250 en 400 euro per persoon kost, kun je heel snel uitrekenen wat dit je oplevert. Als je deze rekensom kan voorleggen aan jouw directie of bestuur zal je hen waarschijnlijk niet verder hoeven te overtuigen waarom deze investering belangrijk is.

 • hogere arbeidsproductiviteit, dus meer omzet

Deze spreekt voor zich, maar ik geeft je toch even een voorbeeld van een experiment dat op 4 november 2019 in Business Insider werd gepubliceerd. Microsoft heeft in de maand augustus een experiment gedaan genaamd ‘Work-Life Choice Challenge’, een project dat de werk-privébalans onderzocht en als doel had om de creativiteit en productiviteit van de medewerkers een boost te geven door ze flexibelere werkdagen te geven.

Microsoft Japan sloot in de maand augustus elke vrijdag zijn deuren en geconstateerd werd, dat hiermee de productiviteit met 39,9% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Fulltime medewerkers kregen tijdens deze periode betaald verlof op de dagen dat het kantoor gesloten was. Daarnaast heeft men de tijd die wordt besteed aan vergaderen gereduceerd door een maximaal limiet in te stellen van 30 minuten per vergadering en communicatie op afstand te promoten. De boodschap is dat je soms door creatief en anders naar dingen te kijken en veranderingen aan te brengen je wél de tijd kunt maken om er op vooruit te gaan die een winst oplevert voor alle betrokkenen.

En behalve dat de productiviteit steeg kon Microsoft tegelijkertijd trouwens besparen op elektriciteit en kantoorbenodigdheden tijdens deze periode. Het elektriciteitsverbruik was 23,1% lager en het aantal geprinte pagina’s 58,7% lager in vergelijk met augustus 2018. Dus tel uit je winst!

DUURZAME OPLOSSING

Ben je nu op zoek naar een manier om jouw medewerkers de eigen regie te geven, waarmee ze baas over zichzelf zijn en kunnen bijdragen aan iets waardevols, namelijk hun eigen gezondheid en levensgeluk, dan heeft SAM jou heel veel te bieden. Persoonlijk leiderschap en autonomie is tenslotte de basis en 64% van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door situaties uit de privésfeer.

SAM heeft als missie om zoveel mogelijk mensen in balans te krijgen en houden en biedt een holistische zelf-coaching app gericht op preventie. Werknemers kunnen zelf aan de slag met tips, challenges (serie van oefeningen) en e-learnings op de 6 belangrijke levensthema’s: persoonlijke groei, gezondheid, relatie, familie & vrienden, werk & carrière en financiën. De content op onze app is voor 100% afkomstig van ons grote netwerk van coaches & therapeuten, die net als wij van mening zijn dat een mens al zoveel zelf kan.

Geef jouw medewerkers 12 maanden toegang tot de SAM app én krijg toegang tot een werkgeversportaal voor realtime inzicht in de hartslag van de organisatie*. Doordat werknemers langere tijd aan de slag zijn met SAM, kunnen doelen worden behaald, patronen structureel doorbroken worden én draag je optimaal bij aan meer levensgeluk. Dit alles voor slechts € 0,16 per werknemer per dag!

Zal ik het even voor je voorrekenen? Als je 1 verzuimdag van 1 medewerker hiermee kunt verminderen heb je € 324,84 bespaart, uitgaande van een gemiddelde verzuimdag á € 325. Dat is de moeite van het proberen waard toch?

Alle data is gepseudonimiseerd en niet te herleiden naar individuen.

Kortom, wij hopen je hiermee een laagdrempelige en duurzame manier om jouw werknemers te begeleiden naar een betere balans en een groter gevoel van geluk.

Meer weten over de SAM app, onze coachingspool en mogelijkheden?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met Mirjam Paap via mirjam@samapp.nl| 06-510 410 09

About

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *