Job craften: het (her)ontdekken van je talent!

by

Job craften… ik geef eerlijk toe, ik had er tot een korte tijd geleden echt nog nooit van gehoord. Maar ik hoor het steeds vaker in mijn gesprekken met (HR) managers, en dus ook recentelijk op HR Live. Tijd voor een stukje verdieping in dit onderwerp en hopelijk inspireer ik je hier ook iets mee te gaan doen, voor jezelf, jouw team of de hele organisatie. 

Situatie

Je hebt het niet meer naar je zin op je werk en dus ga je op zoek naar een nieuwe baan.  Soms is dat eenvoudig, maar veel vaker niet. Bijvoorbeeld omdat er niet echt veel vergelijkbare en mooie vacatures beschikbaar zijn, of omdat de (secundaire) arbeidsvoorwaarden niet zo goed zijn als die je nu hebt. Het kan ook te maken hebben doordat je wat meer op leeftijd bent en het dus steeds moeilijker wordt om aan een baan te komen. 

Buiten dat, … erg duurzaam of rustig is het natuurlijk ook niet om steeds van baan te moeten wisselen als je baan je niet bevalt, of als je talent niet wordt (h)erkent. 

In een onderzoek van Manpower Er wordt nog zoveel talent niet gebruikt’ komt eens te meer naar voren, dat bij talent het niet altijd gaat om een persoon. Het gaat ook om onontdekte vaardigheden. Zodra je die hebt ontdekt kun je die trainen.

(Her)ontdekken van je talenten

Job craften is een nieuwe en mooie manier om dus kennis te maken met het (her)ontdekken van je talent. Vrij vertaald betekent job craften eigenlijk je baan boetseren, je baan aanpassen aan jouw talenten en behoeften. Bewust en actief ga je op eigen initiatief kleine aanpassingen doen in je huidige werk, met als doel beter passend werk en positieve gevolgen (in het belang van jezelf en je omgeving) te creëren. 

Je gaat dus je baan veranderen zonder daadwerkelijk van baan te veranderen.  

Je gaat je huidige baan weer leren waarderen, hier blij van worden en het weer als een uitdaging zien. Hoe mooi is dat? Daarbij staat centraal dat je zelf in actie komt om te onderzoeken hoe jij je werk kunt aanpassen op punten die jij belangrijk vindt.

Job craften = duurzame inzetbaarheid

In een onderzoek van TNO  wordt job craften tevens in verband gebracht met duurzame inzetbaarheid. Door het werk steeds aan te passen aan iemands sterkte, vermogens en behoeften kan iemand langer bevlogen aan het werk blijven. De kracht van job craften zit hierbij in de invloed die een werkende zelf uitoefent op het werk. Groei en ontwikkeling in plaats van het ontlasten van de medewerker als motor voor duurzame inzetbaarheid. Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Job crafting op team of organisatieniveau

Job crafting kan dus op individueel niveau, maar het kan ook op team en/of organisatieniveau. De kracht van het werken met een team of organisatie aan dezelfde doelen, heeft een enorme impact. Onderwerpen worden bespreekbaar, mensen voelen zich meer gehoord en dus gewaardeerd. Dat draagt bij aan meer (werk)geluk.

Team challenge

Sinds kort bieden wij naast de individuele challenges voor de werknemers, ook team challenges aan, o.a. om de saamhorigheid te vergroten, bepaalde thema’s uit de taboesfeer te halen en de sfeer te vergroten.

Graag delen we deze van Maria Dekker, coach aangesloten bij Academy Coaching, een van de preferred partners van SAM ‘aan de slag met job crafting’.

Wat ga je leren:

In deze teamchallenge…

  • maken jij en je team kennis met Job craften, wat het is en wat het op kan leveren;
  • maken jij en je team een eerste aanzet tot een verandering en het daarbij gewenste resultaat;
  • ontdekken jij en je team hoe jullie vandaag nog aan de slag kunnen met Job craften en wat dat op individueel-, team- en organisatieniveau op zou kunnen leveren.

Wat kun je verwachten:

Bij het uitvoeren van deze challenge…

  • kijk je zowel naar jezelf (individueel) als naar het grotere geheel (team en organisatie);
  • ga je zowel met jezelf als met jouw team in gesprek;
  • zul je een aantal korte filmpjes bekijken, dus zorg dat je oordopjes bij de hand hebt of in een aparte ruimte zit waar niemand last heeft van het geluid;
  • heb je pen en papier nodig.

Cadeau voor jou
Weet jij nu al dat deze challenge helemaal iets is voor jou en je team? Meld dat dan bij ons, want wij mogen deze geweldige challenge, met een waarde van € 5 per persoon, aan de eerste 5 aanmelders gratis weggeven. 

De hele groep (max. 10 personen) krijgt dan toegang tot deze challenge. Hoe cool is dat?! Meld je aan via: fleur@samapp.nl

Hartelijke groet,

Fleur van den Horn

Co-founder SAM app

Ik sta altijd open voor contact!

www.samapp.nlfleur@samapp.nl| 06-5755 9650

About

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *