Wie bepaalt jouw loopbaan, jouw werkgever of jij?

by

Week van de loopbaan 2019

In deze blog wil ik, in het kader van de ‘Week van de Loopbaan’ eens even bij deze vraag stilstaan. Hij lijkt namelijk nogal duidelijk, maar is dat ook zo? 

Josh Bersin, expert in HR technologie deelt in zijn blog ‘Career Management Goes Mission Critical: And It’s All About To Change’ zijn kijk op de manier waarop onze loopbaanontwikkeling is veranderd en welke gevolgen dat heeft zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Er is in de voorbije jaren een hoop veranderd. Nog niet zo heel lang geleden was het namelijk heel gewoon dat je onderaan de ladder begon bij een bedrijf en als je dat wilde en/of geluk had, kon je je opwerken via meerdere managementposities of in jouw vakgebied een deskundige worden. Daarvoor moest je, even kort door de bocht, jarenlang zo goed mogelijk je best doen en als er een positie vrij kwam, kon het zo zijn dat jij daarvoor gevraagd werd. Of wanneer je niet het pad van het management koos, kon je na lange tijd jezelf opwerken tot bijvoorbeeld een meester in jouw vak. Des te groter het bedrijf, des te meer lagen er waren met een heel scala aan titels, loonschalen, bonussen, etc. Er zijn honderden programma’s te vinden die rond deze infrastructuur zijn opgebouwd, alles vanuit de werkgever georganiseerd.

In de jaren 70 en 80 kwam men er achter dat deze carrièreladder voor sommige mensen een dood spoor was en daarom ging men over naar een prestatiemodel, waarbij de manager o.a. een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) met je opstelt en jou beoordeelt op jouw prestatie tijdens een (half)jaarlijks beoordelingsgesprek. Dat komt er dan eigenlijk op neer, dat je pas kan doorstromen als jouw manager dat goed vindt. Waarbij wel het gevaar bestaat, dat als jouw manager niet capabel is om jou kunnen goed te coachen / beoordelen, of er geen goede onderlinge relatie is, je dus niet verder komt. 

Talent hoarding: jouw manager voorkomt je groei

En meer dan eens wil het nog wel eens gebeuren, dat de manager wel degelijk weet dat jij een goede kracht bent, maar dat hij/zij je niet wil laten gaan uit het team juist om die reden. Dit wordt ook wel ‘hoarding talent’ genoemd. In sommige bedrijven is het zelfs makkelijker om eerst ontslag te nemen en dan naar een andere positie te solliciteren, omdat het intern bijna onmogelijk is. Eerder dit jaar deed Deloitte Human Capital een onderzoek naar de mobiliteitsmogelijkheden binnen organisaties en verbazingwekkend genoeg werd door bijna 65% van de respondenten aangegeven dat het makkelijker is om een baan te vinden bij een ander bedrijf dan intern. 

Inmiddels geeft meer dan 90% van de bedrijven aan dat ze ‘skills gaps’ hebben, ze kunnen intern niet de juiste mensen voor de juiste banen vinden, omdat de huidige medewerkers daar niet voor gekwalificeerd zijn. Dat botst dus met elkaar en daar komt bij, dat de jongere generatie werkers heel anders tegen loopbaanontwikkeling aankijken en minder loyaal aan een werkgever zijn. Er is daarom inmiddels een heel groot probleem ontstaan. 

Hoe zit dat met de millenials?

De millenials vinden het heel belangrijk dat ze zich kunnen ontwikkelen en dat er groeimogelijkheden zijn. En als zij iets willen, dan willen ze het nu en niet pas over 10 tot 20 jaar. Het is voor hen een veelvoorkomende reden van vertrek. En met dit alles is dus wel duidelijk, dat bedrijven daar iets mee moeten en gelukkig beginnen steeds meer bedrijven in te zien dat het loont om personeel te scholen en te begeleiden bij hun carrière strategie. Bovendien levert de investering ook gelijk een goed rendement op, want het kan soms wel 6x goedkoper zijn om iemand intern op te leiden, dan iemand van buitenaf aan te nemen, aldus Bersin.

Wat kun jij als werknemer hier nu zelf aan doen? 

Loopbaancoach Willemien van Hylckama Vlieg is van mening dat je allereerst zelf de regie in handen neemt en heeft daarvoor 6 stappen.  

Stap 1: stel doelen en houd deze voor ogen 
Zorg dat je weet waar je het allemaal voor doet. Wat wil je bereiken in je leven? Waar kom jij nu je bed voor uit? Wat is je missie? Wat geeft jouw leven zin?

Stap 2: weet wie je bent 

En dan bedoel ik niet je naam of je beroep. Welke waardes en drijfveren passen bij jou? Wat zou je vertellen als je jezelf zou beschrijven?

Stap 3: Ken je belemmerende overtuigingen

Onbewust heb je allerlei ‘waarheden’ in je hoofd opgeslagen die je kunnen weerhouden om het beste uit jezelf te halen. Veel voorkomende zijn: Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Wees je bewust van je eigen ‘waarheden’ en vraag jezelf af of het voor jou zinvol is, om gehoor te geven aan de belemmerende overtuigingen die zich aandienen.

Stap 4: Weet waar je goed in bent

Ken je capaciteiten, kwaliteiten en talenten. Zet deze volop in bij alles wat je doet!

Stap 5: Vertoon passend gedrag

Ga je gedragen naar tip 1 t/m 4. Ga stevig staan voor je doelen, voor wie je bent en doe vooral waar je goed in bent. Je hoeft je niet arrogant op te stellen, maar je hoeft je ook niet te gedragen als een vloerkleedje. Dan lopen mensen namelijk over je heen en is er niks meer over van jezelf als regisseur van je eigen leven.

Stap 6: Begeef je in voedende omgeving

Omring je met mensen die in je geloven, die je ondersteunen en versterken, je verder kunnen helpen in je leven. En als je weet van jezelf dat je oplaadt van een wandeling in de natuur, doe dat dan vaak. Zorg voor je eigen ‘goede voedingsbodem’.

Big Five For Live™ loopbaancoach Nicolette van Keulen helpt je via het maken van een moodboard om inzicht te krijgen waar je nu staat, zodat je vanuit dat overzicht actiepunten kan maken om mee verder te gaan. Zij deelt deze oefening met je op de SAM app (je moet hiervoor eenmalig onze app downloaden via de App- of Playstore). En daar vind je nog veel meer nuttige tips en oefeningen (challenges) die jou kunnen helpen bij jouw loopbaan ontwikkeling, maar ook bij het ontdekken van jouw talenten, het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, time management, productiviteit en hoe om te gaan met stress om maar een paar van de vele thema’s te noemen. 

Met SAM bieden wij gericht en preventief een interventie die de duurzame inzetbaarheid bevordert. Op de SAM app staan honderden tips en oefeningen, allemaal aangeboden door ons grote netwerk van coaches, op de belangrijkste levensthema’s: gezondheid, werk & carrière, relatie, familie & vrienden, financiën en persoonlijke groei. 

Winst voor de werknemers: vanuit zelfregie en persoonlijke ontwikkeling voor het behoud van een goede balans, of dat nou te maken heeft met je werk- of privé situatie, zonder dat de werkgever over de schouder meekijkt. 

Winst voor de werkgever: vanuit (realtime) inzicht in hoe het met de medewerkers gaat en waar de behoeften liggen, uiteraard geanonimiseerd. Zodat training en coaching preventief en doelgericht kan worden ingezet in plaats van reactief.

Dit alles zodat het een samenspel wordt waar beide partijen bij gebaat zijn.

Voor meer informatie bekijk ons volledige aanbod: https://geluk.samapp.nl/wat-bieden-we/. Of neem direct contact met me op, voor het bespreken van de mogelijkheden.

Mirjam Paap                                                                                      

mirjam@samapp.nl| 06-510 410 09        

About

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *